– Vi var inne i en intensiv period när han dog så det var inte så mycket att fundera på. Det var bara att fortsätta och köra på. Vi har jättebra och duktiga medarbetare på företaget och man måste ha byggt upp en stark organisation för att klara av om någon skulle falla bort, säger vd:n Andreas Renberg när han tittar tillbaka på tiden som gått efter att hans far Svante dog.
Det var den 14 januari 2020 som grundaren till företaget Svante Renberg avled, drygt 75 år gammal, när han höll på att driva upp renar för slakt utanför anläggningen i Harads.
– Jag satt på kontoret, men det var någon annan där så han var inte helt själv. Det var chockartat för det var så oväntat att han dog. Han var pigg och alert, ville jobba och höll alltid ett högt tempo. Att hålla på med renarna var det han älskade. Från 25-årsåldern har han jobbat med renarna på Lapp-Simons tid och det var det var med renar han ville hålla på med, berättar Andreas Renberg.
Det här var den första av flera motgångar som skulle följa under året.
– På det personliga planet har det varit tufft, för några månader efter pappas död så gick min svärmor bort. Så man blev som dubbelt drabbad.
Andreas Renberg har haft en karriär inom bankvärlden innan han, flera år före pappans död, blev vd för företaget. Så han kastades inte in i en helt ny och okänd uppgift.
– Jag har haft ett stort ansvarsområde, men pappa skötte inköpen av älg och ren. Han hade också kontakterna med renägarna. Jag, tillsammans med Juan Handal, skötte anläggningen. Nu hamnade det pappa gjort på mig. Jag hade mycket att göra tidigare och nu fick jag ännu mer.
I dag är det Andreas Renberg som åker ut och träffar renägarna.
– Jag är en helt annan person än vad han var. Han var en profil som alla kände till och som både hördes och syntes. Jag är en försiktigare person så det känns fel om jag skulle gå in och försöka vara som han var. Företaget är detsamma som tidigare, men profilen utåt blir annorlunda.
I dag ägs företaget av Andreas Renberg, hans bror Olov, två systrar, Ulrika Hagström och Liselott Renberg samt Juan Handal.
En mycket viktig faktor för företaget är tillgången på kött.
– Det har varit dålig tillgång på renkött i år. Det beror delvis på det höga rovdjurstrycket men även på klimatet med en lång vinter i fjällen. Det gjorde att kalvarna frös och svalt ihjäl. Många slakterier hade mycket kött i lager som inte kunnat säljas på grund av coronakrisen. Så tur i oturen var att det var det här året som tillgången på renkött var låg för vi hade inte kunnat köpa lika mycket som vanligt då vi redan har kött i lager, men det är tråkigt för renägarna som förlorat mycket kapital.
För att nå nya kunder tänker man inom några månader lansera en ny hemsida med webbshop och så satsar man på att marknadsföra sig på sociala medier.
– Jag har anställt en person som ska sköta marknadsföring på sociala medier. Det här är ett led i ta tillbaka det vi tappat på traditionell försäljning och kunna nå nya kunder, inte bara i Sverige utan även i till exempel Tyskland för att därmed få upp volymerna.
När Andreas Renberg tittar tillbaka på det år som gått så kan han konstatera:
– Det har varit ett skitår förutom att jag blev farfar efter pappas död. Det var en ljusglimt i alla fall.