Fest på sommarens skörd

Morötter, färsk lök, zucchini i ovanliga former.
Nu är det Skördefest och miljödagar i Boden och grönsaksodlaren Lasse Pettersson i Svartbjörnsbyn har bråda dagar.
- Vi har haft en fantastisk skörd, trots torkan, säger han.

BODEN2006-08-19 06:00
Strålande sol och sensommarvärme lockade ut en hel del besökare på Skördefesten och miljö­dagarna i Boden redan under fredagsförmiddagen. Valentina och Lasse Pettersson är med på Skördefesten varje år.
Deras marknadsstånd ståtar med en härlig färgprakt, här trängs morötter med färsk lök, knallröda hallon och honungsburkar. I en av lådorna ligger kålrötter, som faktiskt är en ­liten sensation en torr sommar som denna.
- Kålrötter hade vi inte räknat med i år, på grund av torkan. När vi gick ut och vattnade den 15 maj så tittade alla på oss och tyckte att det kommer ju alltid regn senare. Men det gjorde det inte i år, säger Lasse Pettersson och konstaterar att en bär- och grönsaksodlare måste vara förutseende.

Sorterar hallon
Både han och hans fru tycker att Skördefesten är ett alldeles utmärkt tillfälle att visa upp sina produkter och träffa andra ­lokala företagare.
Valentina Pettersson står precis och sorterar hallon i plastaskar.
Överhuvudtaget är hanteringen av just hallonen ett tids­krävande arbete.
- Alla bär sitter nära marken, man måste böja sig mycket när man plockar. Jag får lite ont i ryggen, säger hon, men ser ändå väldigt nöjd ut.
Paret Pettersson hoppas att allt fler ska inse hur hälsosamt det är att äta mycket grönsaker.
- Jag brukar säga till folk: "Ät, ät, ät grönsaker och tugga sakta". Men det är så mycket annat som lockar i dag. När jag var barn lade mamma fram gurka, tomater och morötter, det vara bara att äta, säger Lasse Pettersson.

Lokalproducerat det bästa
Valentina Pettersson skulle önska att barn och ungdomar i skolan serverades mer grönsaker.
- Det är brist på sallad i skolorna, menar hon.
Lasse Pettersson berättar att han har börjat odla två nya sorters vinbär, som är större än de vi är vana vid.
Ett problem för lokala odlare är konkurrensen från andra länder och stormarknadernas ­möjlighet att hålla låga priser.
- Det tränger undan dem som vill odla själva. Norrbottningarna måste förstå att de måste köpa lokalproducerat för att vi ska kunna överleva. Det är bättre att äta lokalproducerat, ur flera aspekter, menar Lasse Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om