Förstagångsväljarnas viktigaste frågor

De som före valet har fyllt 18 år får rösta för första gången. Frågor som är viktiga för dem handlar om tillgängliga bostäder, riktiga jobb som förbereder dem för arbetslivet och kollektivtrafiken, men även bra utbildning och skolmat.

Filip Johansson, Moa Hagberg och Frida Hellgren tycker ungdomsjobb och bättre busstider är två viktiga frågor.

Filip Johansson, Moa Hagberg och Frida Hellgren tycker ungdomsjobb och bättre busstider är två viktiga frågor.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-05-09 05:00

Norrbottens Media träffade ett antal förstagångsväljare på Björknäsgymnasiets teknikprogram. Men alla i klassen kommer inte att kunna rösta eftersom de är födda sent på året och inte hinner fylla 18 år. Fanny Jäger Röding och Mattis Brunström vill rösta, men får inte.

– Därför hoppas jag att det blir nyval, sa Fanny.

De flesta av dem som får rösta i klassen uppger att de kommer göra det.

Ungdomarna pratade först sinsemellan i grupper vilka frågor de anser är viktiga för dem. De valde också vem av dem som skulle framföra gruppens synpunkter.

Filip Johansson berättade att de valt ut två viktiga frågor. De vill ha fler ungdomsjobb, gärna som är lite annorlunda jämfört med dagens och som mer liknar riktiga jobb.

– När man är över 18 år får man göra så mycket mer, till exempel inom hemtjänsten. Då kan man gå in som vikarie, tillade Moa Hagberg.

Det styrs delvis av lagstiftningen, men ungdomarna anser att det finns mycket som kommunen kan göra på lokal nivå för att bättre förbereda dem för arbetslivet.

– Som feriearbetena, de är enformiga. De kan utformas mer som vanliga jobb. Man får en känsla av att det inte är på riktigt och lönen är 56 kronor i timmen när man är under 18 år, sa Filip Johansson.

Flera grupper tog också upp lokaltrafiken som en viktig fråga som de vill att politikerna gör något åt. Filip Johansson förklarade att han bor i Norra Svartbyn och måste anpassa sig efter busstiderna.

– Det kan ibland vara jobbigt. Om man inte kan ordna fler avgångar så borde det vara bättre busstider.

Murad Sultanov, som får rösta, men inte tänker göra det, talade för sin grupp. Även hans grupp vill ha fler bussavgångar, framför allt söndagarna.

– Vi vill också ha bättre mat i skolan. Jag tycker inte att det är lika gott med fisk, men det är bara vad jag tycker, sa han.

Gruppen anser att det borde finnas fler alternativ och att skollunchen måste organiseras på ett annat sätt, så att det inte uppstår köer på 30-40 minuter. Ungdomarna berättar också att maten ibland kan ta slut.

De tycker därför att maten ska upp på kommunpolitikernas bord. Studier visar dessutom att det finns samband mellan mat och studieresultat.

Murad Huseynli tillade att politikerna borde besluta om fler gymnasieprogram så att ungdomar slipper åka till andra kommuner och anser även att de ska skapa bättre förutsättningar för ett utökat handelsutbud av samma orsak.

Gustav Gröhn var i en annan grupp som anser att tillgängliga och billiga bostäder är den viktigaste valfrågan.

I Frida Hesses grupp diskuterade de vikten av att de får bra utbildning.

– Vi tycker att gymnasiet ska få mer pengar. Vi märker av lärarbristen och anser att läraryrket borde göras mer attraktivt. Bättre löner är ett sätt att locka fler lärare till skolan. Det höjer också statusen på yrket, sa hon.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i kommunvalet i Boden. Något som har upprört många bodensare.

På frågan hur de ser på att NMR ska delta svarade Gustav Gröhn, att det ju inte är ett problem så länge ingen röstar på dem. Mattis Brunström tillade att media genom att skriva om dem hjälper till att sprida NMR:s budskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om