Förtvivlad barnfamilj hoppas på mirakel

Förskolan är i kris. Barnfamiljer i Boden hänvisas till Gunnarsbyn. Madeleine Erkki får en resväg till och från jobbet på 22 mil i och med omvägen till förskolan. Ettåriga dottern Elises "arbetsdag" blir cirka 15 timmar lång. ”Det är jättejobbigt. Jag hoppas på ett mirakel.”

50 meter. Madeleine Erkki med dottern Elise i famnen vid fönstret i vardagsrummet, som vetter ut mot Hedens förskola och skola. Dit är det 50 meter.

50 meter. Madeleine Erkki med dottern Elise i famnen vid fönstret i vardagsrummet, som vetter ut mot Hedens förskola och skola. Dit är det 50 meter.

Foto: Lena Tesgtröm

Boden2018-04-10 05:00

Madeleine Erkki och Jonny Sandström köpte hus i Heden med tanke på närheten till förskola och skola. De ser förskolan från huset.

– Det var perfekt, bara 50 meter dit.

Elise är ett år och fem månader. Den 16:e april ska hon börja förskolan. De ansökte om plats i god tid.

– Men då fick vi höra att vi var för tidigt ute. Man kan tidigast söka fyra månader i förväg, säger Jonny Sandström, som tycker det är konstigt eftersom det försvårar för kommunen som inte kan se behovet tidigt och därför får sämre förutsättningar till en bättre framförhållning.

LÄS MER: 20 mil för att lämna och hämta barnen på förskolan

Björkdungens förskola är stängd för ombyggnad, från fyra avdelningar till sex. Men Jonny Sandström ifrågasätter kommunens planering.

– Den är mycket dålig. Man kan inte stänga en hel förskola med fyra avdelningar innan man har tagit reda på behovet. Hade man gjort det hade kommunen inte behövt hamna i den här situationen. Det besked jag fått är att det kommer vara så här till 2020.

Madeleine Erkki säger att de vara beredda på att de kanske inte skulle få komma till Heden direkt, men hade aldrig förväntat sig att bli skickade till Gunnarsbyn.

– Jag blev helt tom.

Hon jobbar på Sunderby sjukhus och har räknat på vad det skulle kosta och vilken tid det skulle ta för henne att lämna och hämta Elise på förskolan. Det blir 22 mil och hon måste väcka dottern klockan fyra för att de ska hinna med allt utan att stressa så att hon hinner i tid till arbetet. Hon ska sluta klockan 16.30, men det kan bli senare eftersom de ibland får in akutfall på avdelningen. Tidigast de kan komma hem är klockan 18.30, men ofta skulle det alltså bli ännu senare.

– Det blir långa dagar just vid en tidpunkt när barnen formas mest. Det är nu hennes grundtrygghet byggs upp. Det är sjukt, fruktansvärt, säger Madeleine Erkki.

Jonny Sandström tycker att det är fel av för- och grundskolechefen Bertil Sundström att försöka använda dem som alibi för att de tvingats tacka ja.

– Vi har tackat ja, för att vi måste annars förlorar vi vår plats i kön. Vi har tackat ja till något vi inte kan använda. Han använder oss för att svära sig fri.

Han upplever att de möts av en vägg av bristande förståelse när de pratar med honom.

– De gömmer sig bakom lagen, men man kan ändå använda sunt förnuft.

De vet inte vad de ska göra. De har ringt till de privata förskolor, men där finns heller ingen plats. De har i nuläget ingen lösning, utan hoppas på ett mirakel.

– Det är jättejobbigt att inte veta. Jag känner mig fruktansvärt maktlös. Vi vill ju bo kvar i kommunen, men känner oss inte omhändertagna. Det blir otryggt när det blir så här med förskolan, säger Madeleine Erkki.

– Ska vi behöva byta kommun för att få en värdig barnomsorg? frågar Jonny Sandström.

De kommer att anmäla kommunen till Skolinspektionen.

Förskolekrisen i Boden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om