De träffades 2012 och i oktober året därpå flyttade Marie Podt till Vittjärv från Holland. Per Olofsson ville flytta till henne, men hon var bestämd i sin önskan att flytta till Sverige. April 2013 besökte hon Per för första gången och säger att hon älskar det här.
– Jag tycker det är underbart. I Holland är det fullt med folk och sådan här natur kan man inte alls hitta där, säger Marie Podt, vars fullständiga namn är Marie-José Podt.
Per Olofsson berättar att det är hon som är idékläckare och inspiratören bakom idén att bygga upp mongoliska jurtor i Vittjärv.
– Det är tack vare att hon, hennes släktingar och vänner fick upp ögonen för hur fantastiskt det är här. Det vill de dela med sig av. I mars i år började de med att hyra ut gäststugan på tomten genom Aire B and B.
– Det har gått jättebra. På en gång blev det ett stort intresse från hela världen. Bara någon timme efter att vi lade ut annonsen fick vi den första förfrågan. Jag blev väldigt förvånad, säger Per Olofsson.
– Inte jag, säger Marie Podt.
De har hyrt ut gästhuset med jämna mellanrum både sommar och vinter. På sommaren kommer gästerna för att uppleva midnattsolen och på vintern för att se och foto norrskenet. Precis som gästerna som befinner sig där när Norrbottens Media är på besök; Janez Stular och Neža Bizovičar från Slovenien samt Tiwi Mokoginta och Feri Pujianto från Indonesien bosatta i Tyskland. De anlände på onsdagen och åker tillbaka till Malmö på fredagen där Janez och Feri är utbytesstudenter.
Det första de gjorde var att göra upp eld och grilla korv på grillplatsen vid Vittjärvsträsket strand.
Vems idé var det att åka hit?– Pojkarnas, säger Tiwi Mokoginta.
Feri Pujianto förklarar att av alla de platser han har rest till så hade han aldrig varit i norra Europa. Därför ville han till Sverige. Han och Janez har också varit i Hamar, Norge, men de har aldrig tidigare varit så här långt norrut.
– Det är fint här, säger Janez Stular.
– Det är en annorlunda upplevelse, säger Feri Pujianto.
Hans flickvän Tiwi Mokogintat tillägger att de i Indonesien inte har fyra årstider. Vintern når aldrig dit. I Tyskland finns det snö, men inte så här mycket.
Det är så där lagom kallt så det biter i kinderna och knarrar i snön när man går. De tänker ta en promenad i skogen och Per Olofsson berättar för dem vart de kan gå.
Än har de inte fått uppleva norrskenet och hoppas, men Feri säger att även om de inte får det så har det fortfarande varit en fin upplevelse.
Till vardags jobbar Per Olofsson i anläggningsbranchen medan Marie Podt jobbar med gästerna, men de ville göra något mer.
– Vi ville göra något annorlunda och spännande.
Marie Podt och hennes pappa bodde en stormig och regning oktobervecka på ett semesterställe med jurtor i Holland. Hon säger att hon aldrig sovet så gott. Inne i jurtan var det varmt och skönt.
– Mannen som äger företaget är 73 år. Nu har han en lärling som ska ta över. Han bor sedan flera år i en egen jurta och kom hit och hjälpte oss bygga. Den är sex meter i diameter, men han bor i en mindre och tycker det är tillräckligt. I USA har de jurtor med fönster, men jag tycker att det tar bort charmen med dem, säger Marie Podt.
I Mongoliet bor människor i jurtor året om.
– Det är torrt och kallt på vintern och temperaturen kan sjunka till minus 45-50 grader.
Per Olofsson fascineras över konstruktionen. Jurtan är handgjord och består av en trästomme som fungerar som ett dragspel. Den går att dra ut och fälla ihop. Ingen spik eller skruv används. Den snörs ihop. Sedan kläs stommen in med bomullstyg, tre centimeter tjock ullisolering och kanvas. På det läggs ett skydd mot vatten och sol.
– Det är som ett stort tält och tog tre timmar att bygga upp, säger Per och tillägger att det var varmt därinne även när det var minus 25 grader.
De eldar i en gjutjärnsspis som står mitt på golvet. Den har de köpt från en man som renoverar gamla spisar i Morjärv. Den är från 30-talet och de har inrett med möbler som de köpt i andra hand med tanke på miljön.
– Det är kul att hitta gammal beprövad teknik.
En jurta är helt färdig och den andra är påbörjad. Per Olofsson och Marie Podt ligger precis i startgroparna med satsningen på företaget Laplands Yurts AB. De har dock ännu inte annonserat ut den för bokning, men erbjuder gäster som kommer till gäststugan att testa. Över julen var det några gäster från Australien som provade.
– Det tyckte det var jättebra även om det var lite kylslaget på morgonen.
I glaset i dörren finns symbolen för oändlig knut ingraverad.