Garnisonsdag i demokratins tecken före valet

En varm sensommardag hälsade besökare och anhöriga välkomna på Garnisonens dag, dagen före valdagen. Garnisonschefen, överste Ulf Siverstedt, höll soldaterinran och erinrade om att svenska försvaret är en garant för oberoende och fred.

"Vad är det här för pangare?", undrar Lucas Aspenfjäll, fyra.

"Vad är det här för pangare?", undrar Lucas Aspenfjäll, fyra.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-09-08 18:00

Ulf Siverstedt, chef för Norrbottens regemente och Bodens garnison, höll tal och sa bland annat att regementena nu är soldaternas andra hem under utbildningen.

På Garnisonens dag kommer många anhöriga och vänner och hälsar på. Men arrangemanget lockar även många bodensarna.

– Det är väldigt bra att befolkningen får se mer av Försvarsmakten. De anhöriga har också ett intresse av att se vad deras söner och döttrar gör här, sa Ulf Siverstedt.

Han höll soldaterinran. Det är en gammal tradition, som innefattar en soldats förpliktelser och trohet mot fosterlandet, författningen och det demokratiska statsskicket.

– Det svenska försvaret garanterar Sveriges oberoende och fred. Det ska värna vår demokrati, vår självständighet och vår frihet att själva utforma vår rättsordning och vår kultur. Genom att hjälpa andra länder och deras medborgare bidrar vi till fred, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i vår omvärld. Samtidigt främjar vi vår egen säkerhet, sa Ulf Siverstedt.

Att Garnisonen dag kom att sammanfalla med valhelgen är en slump, enligt honom. Man valde helt enkelt att tidigarelägga dagen för chansen att få bra väder ökar tidigt på hösten.

Valet är på söndag och för första gången ställer Nordiska motståndsrörelsen upp i valet, en nazistisk organisation som står bakom antidemokratiska och våldsbevakande budskap.

– I den här befattningen ska jag förhålla mig opolitisk, men jag tycker inte att det är ett dumt sammanträffande att det är dagen före valdagen. Jag har nyss meddelat soldaterinran och den talar mycket om svensk demokrati, ett bra styrelseskick, författningen och den kultur vi värnar om. Det är en bra sak att höra inför morgondagen, sa Ulf Siverstedt.

Erling Molin tycker både det är viktigt med traditioner och att det är trevligt att vara på plats.

– Det här är även viktigt för sambandet mellan den civila världen och försvaret, dels för att stärka försvaret, dels för att via att vi hör ihop och stärka banden. Det är en symbios mellan två viktiga delar.

Det är också första året, som Försvarsmakten återupptagit grundutbildning under plikt. I och med det ökar antalet soldater.

– Jag började här 1959. Då var det plikt på riktigt. I 19 har varit min arbetsplats i 40 år, 40 år av trivsel och gott kamratskap, säger Erling Mhlin.

Då fanns det flera regementen i Boden. I dag finns Norrbottens regemente och Artilleriregementet kvar samt FMV och FMLOG.

Jan-Erik Flink, som är på besök tillsammans med sin familj från Bollnäs för att hälsa på barnbarnet Albin Westh på pansarsbataljonen vid I 19, tycker det är fantastiskt bra att få komma till Boden.

– Och vilken präst jätteduktig.

Det var garnisonspastorn Luisa Landewall, som höll korum i inledningen av dagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om