Adul Soysai som är bosatt i Heden har i bott i Boden några år. Han driver fortfarande sin butik Tong Thai Food efter Luleåvägen som han öppnade när han flyttade till stan. I butiken går det att handla thailändska varor. Adul Soysai är också utbildad kock och har tidigare jobbat på en kinarestaurang och lagar mat när tillfälle ges. Han har även arrangerat olika Thaifester och deltar varje år på marknader i fyrkanten. Adul Soysai har också varit med under Boden Alive.
Nu tar han nästa steg i sitt företagande när han öppnar den egna restaurangen Tong Thai den 24 januari.
– När jag kom hit till Boden så fick man åka till Luleå för att äta thailändsk mat. Under senaste åren har det funnits några ställen i sta´n som serverat och serverar thaimat. En del av mina butikskunder har faktiskt också frågat om jag serverar mat i butiken. Nu får de komma och äta på min restaurang istället där jag kommer att servera traditionella thailändska rätter med bra råvaror, säger Adul Soysai.
Hans syster Onanong kommer att arbeta åt honom på restaurangen
– Jag och en annan anställd kvinnlig kock kommer att laga maten. Det ska även finnas mer personal än oss som är här i dag, säger Adul Soysai.
Bulls före detta restauranglokal har tidigare hyrts ut till en pizzeriaägare. När hyresförhållandena upphörde så har lokalen stått tom under flera månaders tid.
– Jag kommer att hyra lokalen som har 100 sittplatser i restaurangen i två års tid. Fastighetsägaren ville jag skulle ta ett femårskontrakt, men jag ville avvakta och ser hur intresset är och hur verksamheten går. Om det går bra så finns det möjlighet att hyra vidare, säger Adul Soysai.
Målet är att köra lunchserveringen i första hand med ett 20-tal thairätter att välja på, även sushi.
– Tanken är också att ha kvällsöppet några dagar i slutet av veckan. Jag har i dag inget serveringstillstånd men kommer att söka det eftersom jag även vill kunna erbjuda alkoholhaltiga drycker till maten.
– Därför går jag en utbildning i alkoholservering som krävs för att bli godkänd att söka tillståndet, säger ägaren Adul Soysai.
Om rörelsen går bra så kan det bli fler förändringar längre fram.
– Ja, någon gång i framtiden kanske det går att bygga upp catering som en del av företaget. Visst hoppas jag att verksamheten ska växa men jag vill ta det försiktigt i början och pröva mig fram.
– Jag ser fram emot att öppna restaurangen nästa vecka och släppa in matgästerna,säger thailändaren.