Han ska svara på vad som gick snett

I stället för att fortsätta följa övningen Northern Wind på måndagen fick Christer Tistam, chef för säkerhetsinspektion, hantera dödsolyckan. Han beslutade att tillsätta en undersökningskommission. Delar av den påbörjade sitt arbete på plats under tisdagen.

"Men så hade det här tragiska hänt natten till måndag. I och med det har jag fått arbeta med den frågan. Här gäller det att ha huvudet kallt och hjärtat varmt så man vet vilken roll och uppgift man de facto har" säger Christer Tistam, chefen för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion.

"Men så hade det här tragiska hänt natten till måndag. I och med det har jag fått arbeta med den frågan. Här gäller det att ha huvudet kallt och hjärtat varmt så man vet vilken roll och uppgift man de facto har" säger Christer Tistam, chefen för Försvarsmaktens säkerhetsinspektion.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2019-03-27 18:42

Det var natten mellan söndag och måndag som en kvinnlig spaningssoldat i hemvärnet dog efter att ett stridsfordon 90 kört över det tält där hon låg och sov.

Undersökningskommissionen utses vid allvarliga händelser och de personer som utses har valts utifrån den kompetens som behövs i det aktuella fallet. Utöver ordförande är en person undersökningsledare. Totalt ingår sex personer i gruppen. De kan ta in andra specialister vid behov.

– Avsikten är att genomföra en utredning för att se vad vi uppfattar det är som har lett till att den här händelsen har inträffat, finna eventuellt bakomliggande orsaker och direkta orsaker, säger Christer Tistam, som är direkt underställd ÖB.

Han och hans kollegor var redan på plats förra veckan för att följa övningen. När han åkte hem i helgen var planen att komma tillbaka på måndagen för att fortsätta följa den.

– Men så hade det här tragiska hänt natten till måndag. I och med det har jag fått arbeta med den frågan. Här gäller det att ha huvudet kallt och hjärtat varmt så man vet vilken roll och uppgift man de facto har.

Christer Tistams uppgift är att stödja myndigheten att utreda olyckan med undersökningskommissionen i syfte att bli bättre och reducera risken att samma sak ska hända igen.

– Resultatet ska vara så objektivt som möjligt. Jag känner mycket empati i den här frågan och det är viktigt att utredningen blir korrekt gjord.

Han har utsett en ordförande för undersökningskommissionen, Bengt Alexandersson, chef för pansarregementet, P4, i Skövde. Christer Tistam har givit honom order och några muntliga direktiv.

– Det han har gjort med sina medarbetare med fokus på olyckan är att få en övergripande förståelse för den. Det är en förfärlig händelse för den här soldaten. Det är en oerhörd unik händelse, jag har aldrig upplevt en sådan själv tidigare. Det krävs att vi är noggranna, att vi inte är förhastade och att vi inte heller spekulerar.

Bengt Alexandersson anlände med två medarbetare på tisdagen. Christer Tistam säger att det var viktigt för att hemvärnssoldaterna då fortfarande var kvar. Bengt Alexandersson hade då möjlighet att presentera sig och säga att de senare kommer att träffas.

– De värnpliktiga är mer gripbara. Bengt Alexandersson och hans medarbetare gör sig nu en övergripande bild , tar reda på några detaljer och påbörjar en planering.

Rapporten ska vara klar om ett halvår. Christer Tistam poängterar att utredningen måste få ta den tid den kräver för att komma fram till korrekta slutsatser.

– Nu gäller det att vi är skickliga i att behålla vår objektivitet fullt ut. Varför olyckan hände och vad som ledde till att den hände måste utredas mycket noga.

Behövs mer tid kommer datumet för slutredovisning av rapporten att flyttas fram.

På olycksplatsen fanns dels ett tält som utgjorde förläggningsdel och det var där kvinnan befann sig, dels en observationsplats fem meter från tältet. Båda var väldigt väl maskerade.

Christer Tistam uppfattar utifrån det han har hört att den 41-åriga kvinnan låg och sov när olyckan inträffade.

Hans uppfattning är att det var flera personer i tältet när olyckan inträffade, men tillägger att det är en del i utredningen att klara ut hur många de var exakt, vilka de var, vem som gjorde och upplevde vad.

Han berättar att de inblandade hemvärnssoldaterna och de värnpliktiga som var inblandade har fått skriva av sig sina intryck. Det materialet är insamlat.

– Undersökningskommissionen kommer ta del av det och intervjua alla.

Om en spaningsgrupp upptäcker att ett stridsfordon är på väg mot spaningsbasen har de någon möjlighet till direktkommunikation med vagnsbesättningen?

– Hemvärnsoldaterna kan inte prata i radion direkt med stridsfordonet, men enligt våra säkerhetsbestämmelser så ska man på något sätt uppmärksamma vagnen på att man finns i närheten. Är det mörkt kan man använda en ficklampa, svarar Christer Tistam.

Så det finns inget annat sätt än att röja sin spaningsbas?

– I det här fallet blir det så. Det är en situation man får hantera efteråt.

Så någonstans där har det gått snett?

– Låt det vara utredningens fråga att reda ut. Det finns säkerhetsbestämmelser för hur man kommunicerar, men vad som har gått snett ska jag inte spekulera i.

Kommissionens undersökningsresultat, som leder till ett antal slutsatser formuleras ofta som rekommendationer till säkerhetsinspektionen.

– Sedan har jag att ta ställning till att rekommendera myndigheten vilka rekommendationer som ska föras vidare och kanske också på vilket sätt om jag anser mig kunna definiera och styra det. Sedan är det ÖB:s beslut.

På onsdagen avslutades Northern Wind.

Olyckan utreds även av Arbetsmiljöverket. Handläggare och inspektör är utsedd och kontakt har tagits med Försvarsmakten för att planera inspektion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om