Här får eleverna matnyttig kunskap
Plättar, hamburgare och korv med makaroner. Det är några av favoriträtterna för eleverna på Parkskolan. Yvonne Backelind har jobbat i skolköket sedan 1983.- De yngre eleverna är mycket duktiga på att äta, säger hon.
- Vi får till exempel köttfärssåsen, men spaghettin, gröten och ärtsoppan kokar vi själva, säger Yvonne Backelind.
Det krävs stora grytor för att laga mat åt 140 hungriga elever.
- När vi kokar risgrynsgröt går det åt tio kilo risgryn.
Mycket förberedelse
Det är mycket som ska förberedas. Det måste även finnas alternativ för allergiker, eller för elever som inte äter kött. Salladsbordet är rejält. Kokta morötter och gröna ärtor, som många säkert minns från sin skoltid, är ett minne blott. I Parkskolans matsal finns råkostsallader och annat gott.
- De yngre eleverna är tvungna att äta lite grönt innan de äter sin lunch. Sedan beror det ju på vad det är för mat. Om det är något som eleverna inte gillar äter de mer grönsaker, förklarar Yvonne Backelind.
När Kuriren tittar in i matsalen står fjärdeklassarna Lauri Nordin och Simon Vikberg och öser upp mat till sina kamrater. Den här dagen serveras kycklinggryta med ris och de flesta äter med god aptit. Bodil Berggren berättar att två elever från fyran hjälper till i matserveringen varje dag.
- De är jätteduktiga.
LÄS ARTIKELSERIEN "I SKOLANS VÄRLD"
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1199082&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID="><STRONG>Här får eleverna matnyttig kunskap</STRONG>, Norrbottens-Kuriren den 30 maj 2006</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1199085&CategoryID=2764&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2&ParentID="><STRONG>Kraftig besparingar på skolan väntar i Boden</STRONG>, Norrbottens-Kuriren den 30 maj 2006</A><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1199081&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>Fint facit när två skolor blev en</STRONG>, Norrbottens-Kuriren den 30 maj 2006</A>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!