Het bil är en dödsfälla

Temperaturen i bilen stiger snabbt. När Ann Carlberg såg tre hundar i en parkerad bil i centrala Boden i veckan blev hon oerhört upprörd. Bilen stod delvis i solen.

Ann Carlbergs hund Tuva Tralala Hallonbåt håller sig i skuggan.

Ann Carlbergs hund Tuva Tralala Hallonbåt håller sig i skuggan.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-07-19 16:05

Hon kom till Återvinningen när hon såg en kvinna som stod utanför en bil. Kvinnan var bekymrad för i bilen låg tre hundar. En hund låg i framsätet. De fyra rutorna var nedvevade cirka en decimeter. Bilen var en kombi och i skuffen låg ytterligare två hundar, men bakluckan var stängd.

Enligt Ann Carlberg var hundarna mellanstora till stora.

– Enligt kvinnan hade bilen stått ett tag och den stod delvis i solen, så jag tittade till hundarna, men bedömde att det inte var någon akut fara då.

Hon gick in på Återvinningen och stannade omkring 20 minuter. Bilen stod kvar när hon kom ut. Nu flämtade hundarna och enligt den andra kvinnan, som fortfarande var kvar, hade den stått där minst en timme.

– Hundarna var påverkade, men jag kunde inte bedöma i vilken grad, säger Ann Carlberg.

Hon var nu orolig och ringde polisen. Under tiden hon väntade på svar försökte hon ta reda på om någon visste var bilägaren var. När sedan personalen kom ut med bilföraren skällde Ann på henne och krävde att hon skulle släppa ut hundarna.

– De hade inget vatten och jag sa att man inte får lämna hundar i bilen på det sättet. Jag sa också att jag stod i kö till polisen. Då blev hon upprörd och sa att det inte var varmt i bilen och for iväg.

Hundar som blir överhettade kan dö. Svenska kennelklubben, SKK, varnar för att en varm bil kan bli en dödsfälla. Temperaturen stiger snabbt och kan när det är varmt ute nå över 50 grader.

– Jag har själv testat att sitta i en bil, både som varit parkerad i solen och även i skuggan. Jag var tvungen att stiga ur efter en kort stund. Det kändes som jag inte fick syre, säger Ann Carlberg.

Om situationen för en hund som sitter i en varm bil verkar akut är Svenska kennelklubbens uppmaning till människor som ser det att agera och ta ut hunden.

”Att krossa en bilruta räknas i det fallet, enligt brottsbalken 24:4, som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först”, uppger SKK.

Ann Carlberg blev väldig berörd och ledsen av veckans händelse. Hundar påverkas av värmen och hon menar att hundägare har ett ansvar.

Hennes råd till hundägare är att ge hunden vätskeersättning, rasta sina hundar ordentligt tidigt på morgonen och sent på kvällen samt att inte gå koppelpromenader på asfalt mitt på dagen.

– Sätt ned handloven och testa hur varm asfalten är. Bränner man sig så bränner sig även hunden på trampdynorna, men hunden har inget val än att följa med, och då får man ta alternativa vägar.

Vätskeersättning

1 liter vatten, som kokas.

Lägg därefter i en matsked honung eller druvsocker.

En tesked salt.

En tesked bikarbonat, har man inte det går det bra med bakpulver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om