"Historien återupprepar sig inte exakt likadant"

Antifascisten Showan Shattak anser att det inte bara räcker att lära sig av historien - hur snett och hur snabbt det kan gå när högerextrema krafter drabbar ett samhälle. Han pekar på vikten av att vända maktpyramiden och betydelsen av folklig förankring.

Showan Shattak och hans kamrater misshandlades brutalt av nazister 2014. Han knivhöggs i axeln bakifrån och fick skallen krossad. När han låg i koma på intensiven uppstod en enorm antifascistisk motreaktion.

Showan Shattak och hans kamrater misshandlades brutalt av nazister 2014. Han knivhöggs i axeln bakifrån och fick skallen krossad. När han låg i koma på intensiven uppstod en enorm antifascistisk motreaktion.

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-11-11 11:43

Boden mot rasism har i samverkan med Vänsterpartiet arrangerat festivalen Antifascistisk helg till minne av Kristallnatten.

Omkring 250 personer kom till föreställningen med Özz Nujen. Vänsterpartiet bjöd på den som tack till alla bodensare, som engagerat sig mot nazistiska NMR under valrörelsen.

På fredag kom ett 50-tal personer till manifestationen till minne av Kristallnatten för 80 år sedan. Det var stämningsfullt och en del grät.

Efteråt blev det filmvisning och debatt där man bland annat talade om nazisternas närvaro i Boden under året.

– När det blir en stor mobilisering mot NMR så pressas de tillbaka och krymper. Det visar att man kan påverka och det visar vikten av att mobilisera. Det visar att man inte ska vara tyst, säger Raymond Ohlson Stokki, Boden mot rasism.

En del hävdar att man ska ignorera nazisterna och bemöta dem med just tystnad, men det menar han aldrig har fungerat. Det visar historien.

På lördag var det föreläsningar och musik av lokala artister. På kvällen talade Showan Shattak från Malmö om motstånd och social mobilisering.

År 2014 misshandlades han grovt av en nazist och fick en hjärnskada, som påverkar honom mycket. (Se faktaruta) Han mår fortfarande inte bra, men bättre. Han äter tunga mediciner och går på rehab därför att den fysiska rörelsen begränsar honom. Han är sjukskriven på 25 procent.

I början efter attacken hade han mycket livsglädje och energi då allt var nytt och han gjorde framsteg.

– Allt var fantastiskt. Jag lärde mig gå, skriva och prata igen.

När kicken lade sig och det blev mer av vardag igen så drabbades han i fjol somras av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det yttrade sig bland annat i att han började kolla sig över axeln oftare även om han känner sig trygg i staden han växt upp. Dock har det fått till följd att han inte varit lika socialt utåtriktad och hållit sig mera hemma.

Valet blev lite av en vändning. Han ställde upp för Vänsterpartiet och besökte bland annat Norrbotten och Boden där företrädare för NMR givit sig på barn med argumentet att de har rätt att försvara sin egendom.

– Att det så hänsynslöst drabbar unga barn gick in under skinnet på mig. Det var dags att ställa in vissa saker och åka upp.

Dagarna uppe i norr gav honom sinnesro och kraft.

– Den känslan av sammanhang och gemenskap, som sedan gick att mäta i framgång fick mig tillbaka på banan.

Det är självklart för honom att komma tillbaka Boden. Den motkraft mot nazismen som finns här har en lokal förankring, som Showan Shattak uppskattar mycket ur demokratisk synvinkel.

– En mobilisering underifrån som är genuin och kommer från gräsrötterna vill verkligen den här staden väl.

Han tycker att alla som har möjligheten och förutsättningarna att vara en del av motståndet inte bara har ett historiskt, utan också ett demokratiskt ansvar att bistå på det sätt det går.

– Antingen genom att hjälpa dem som är med i motståndet, med i en rörelse eller vill återerövra demokratiska rättigheter eller så är man med själv. Att tysta bort dem är ett privilegium för den som inte själv drabbas eller inte tillhör en minoritet.

Showan Shattak anser att det inte bara räcker att lära sig av historien och hur snett och hur snabbt det kan gå. Dels anser han att man måste praktisera hur man återerövrar demokratin, dels lära sig göra motstånd.

– Historien återupprepar sig inte exakt likadant. Nazistiska och rasistiska rörelser idag är mycket duktiga på att kamouflera sig. Man använder andra symboler än hakkors, en annan retorik än 30-talets Tyskland.

Han har länge varit engagerad mot rasism och homofobi. Det politiska uppvaknandet skedde i ungdomen och han gick med i SSU. Han berättar särskilt om en dag när han kom hem och hans mamma satt och grät framför teven.

– Hon sa att George Busch den yngre precis hade deklarerat att USA skulle invadera Afghanistan i jakten på terrorister, som en följd av 11 september-attackerna. Jag frågade vad det hade med oss att göra. Vi kommer från Iran. Då berättade mamma hur det historiskt varit ett imperialistiskt krig som koloniserat delar av världen i jakten på naturtillgångar och att man aldrig kan få demokrati genom bomber. Det enda det leder till är att vanligt folk drabbas, som sedan kommer fly såsom mamma och pappa gjorde 1986, vilket i sin tur leder till polarisering, säger Showan Shattak

För att göra det så enkelt som möjligt så använder han Bamselogik.

– Är man stor och stark, ska man vara snäll.

Bakgrund

Kvinnodagen 2014 kunde ha blivit Showan Shattaks sista. Efter en feministisk manifestation misshandlades flera personer brutalt av nazister på Möllevången. En av dem var Showan Shattak. Han knivhöggs i axeln bakifrån och fick skallen krossad. När han själv låg i koma på intensiven uppstod en enorm antifascistisk motreaktion. En vecka efter misshandeln tågade 10 000 människor mot nazism i en av Malmös största demonstrationer i modern tid. Han blev symbol för en rörelse.

Andreas Rasmusson har skrivit boken "Ingen jävla hjälte" om Showan Shattak, som har skallopererats flera gånger och har ett skallben av plast. Han är MFF-supporten som inte längre kan nicka en fotboll. Plasten är hård, men skruvarna går sönder vid tryck.

Åklagaren åtalade två personer för mordförsök och grov misshandel. Förutom Showan Shattak skadades en annan man svårt när han knivhöggs i bröstet och fick lungan punkterad. Hovrätten friade dock den misstänkte, som rätten menade handlat i nödvärn.

Däremot dömdes den andre misstänkte till tre års fängelse för att han misshandlat Showan Shattak grovt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om