– Det är fantastiskt roligt och lite högtidligt också, säger Erik Bohman, ansvarig för etableringen i Boden hos H2 Green Steel, ombord på den välfyllda bussen på väg ut till byggområdet.
Han är nu fullt övertygad om att stålverket kommer att bli av.
– Det är klart att det är mycket jobb som återstår, ingen tvekan om det, men väldigt mycket är också gjort.
– En jätterolig dag, säger Carina Sammeli (S), kommunalrådet från Luleå, som sitter bredvid honom i bussen.
H2 Green Steels vd Henrik Henriksson var först ut på talarlistan. Han började med att påminna om bolagets syfte – att ställa om en av världens smutsigaste industrier, som dessutom står för 10 procent av världens koldioxidutsläpp, till en grön näring.
– Boden kommer att bli vårt flaggskepp som visar vägen för oss själva när vi sedan rullar ut det här konceptet i andra delar av världen. Men också för andra industrier som ser att så här kan man göra. Det funkar tekniskt och finansiellt och det är rätt tid att göra det nu.
Landshövding Lotta Finstorp tog sedan över mikrofonen. Hon konstaterade att det var drygt 60 år sedan det byggdes ett nytt stålverk i Sverige.
– Just i dag känns det extra stort att få vara landshövding för detta län som nu tar ännu ett kliv in i den gröna omställningen. Nu börjar ett nytt och spännande kapitel både i länets och Sveriges industrihistoria.
Hon tog också upp vikten av att få hit människor som vill jobba.
– Vi behöver visa att vi i Norrbotten inte bara bygger industrier, utan också bygger det attraktiva samhället där det är nära till naturen, kulturen och människorna.
Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) har jobbat hårt för etableringen och lyste i kapp med solen denna dag.
– Det här spadtaget markerar starten på en ny era – inte bara för oss här i Boden, utan för hela regionen, landet och faktiskt hela världen. Det är starten på en period som kommer att sätta Boden på kartan som en av de helt nya gröna industristäderna.
Han fortsatte:
– Vi har kommit till den tidpunkt när vi måste ställa om vårt samhälle och vår industri för att rädda vår planet.
Under själva spadtagsceremonin deltog förutom landshövdingen, kommunalrådet och representanter från H2 Green Steel även en grupp inbjudna barn. Detta som en markering av att det är något som ska gagna framtida generationer, förklarade Henrik Henriksson.