Hjortar kvar ansöker om förlängd skyddsjakt

Jan Sundberg, Bredåkers vilthägn, har lyckats skjuta tre hindrar under den skyddsjakt han beviljades. Många hjortar finns kvar i det fria och han ansöker nu på nytt.

Någon saboterade hans hägn och nu finns hans kronhjortar på vift i skogen. ”De har inte en chans att klara sig utan utfodring, inte i vårt vinterklimat. Nu äter de foder hos lantbrukaren, vilket innebär ekonomisk skada för honom. De orsakar också skador på skog och växande grödor”, säger Jan Sundberg, Bredåkers vilthägn.

Någon saboterade hans hägn och nu finns hans kronhjortar på vift i skogen. ”De har inte en chans att klara sig utan utfodring, inte i vårt vinterklimat. Nu äter de foder hos lantbrukaren, vilket innebär ekonomisk skada för honom. De orsakar också skador på skog och växande grödor”, säger Jan Sundberg, Bredåkers vilthägn.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-04-11 13:48

Orsaken till att hans kronhjortar befinner sig ute i skogen är att någon olovligen släppte ut dem den 8 juni förra året. Jan Sundberg uppger att vid halv fem-tiden på morgonen så var hjortarna inne i hägnet, det har en granne berättat. Omkring en och en halvtimme senare ringde en granne och sa att två hindar var utanför stängslet. Själv var han på jobbet och for hem. Då var hägnet tomt.

– Två vuxna och en kalv försökte ta sig in igen, men när jag kom stack de. Någon hade öppnat grinden. Den stod helt uppslaget, säger Jan Sundberg.

Han bedömer att det måste varit flera personer som hjälpts åt att driva ut flocken. Han förklarar att det inte är lätt att få hjortar att byta hägn. De lämnar ogärna sin vanliga miljö. Naturligtvis gjorde han en polisanmälan.

Hägnet han har består av cirka 30 hektar mark. Han har hållit kronhjort i hägn sedan 1989. För honom är det en affärsrörelse. Han köper in avelsdjur för mellan 12 000 och 15 000 kronor per styck beroende på ålder. De är sedan aktiva avelsdjur mellan tio till 15 år. Förutom produktion av hjortkött och försäljning av avelsdjur så arrangerar han även sammankomster för mindre sällskap i stugan vid hängget.

– Man kan även boka in sig för hjortjakt.

Jan Sundberg ansökte redan förra året om skyddsjakt, men det blev avslag.

– Jag upplevde en bristande förståelse från deras sida. Länsstyrelsen bedömde mina hjortar som vilket vilt som helst, men de är mitt varulager inte vilda djur. De är en handelsvara som en ko även om de inte står i en ladugård. Är det okey att stjäla någon annans djur? Man känner sig rättslös.

Länsstyrelsen gjorde en kovändning efter att han lämnat in en andra ansökan och beviljade honom skyddsjakt med motiveringen att den samlade bedömning är att det inte får finnas några incitament till att hägn ska saboteras för att utöka faunan i området för att på sikt tillgodogöra sig på ett nytt vilt. Jan Sundberg anser att det är ett problemtiskt att vissa personer, även inom Jägarförbundet, tycker att det är positivt att utöka faunan i området på det här sättet.

– Det finns en uppenbar risk att mindre nogräknade personer fortsätter att stjäla och driva ut hjortar ur hägn om inte statsmakten skarpt markerar att det är helt oacceptabelt, säger Jan Sundberg.

På tre veckor har han lyckats fälla tre hindar. Enligt honom blir flocken extra skygg när en hjort blivit skjuten och säger att det beteendet brukar sitta i någon vecka.

– Tre veckors skyddsjakt är orimligt kort tid.

Kvar finns nu cirka 11 vuxna kronhjortar samt ett okänt antal kalvar. Han avser att söka om skyddsjakt igen. Den här gången under hösten och vintern 2017-18. Jan Sundberg ser det som omöjligt att få tag i alla under barmarksperioden.

Kronhjort

Kronhjort är ett eftertraktat jaktbyte. Tidigt började man hålla hjortar i hägn. Vikingarna höll hjortar på avlägsna öar.

På 1200-talet fanns fler än 2 000 hjorthägn på Brittiska öarna. På 1500-talet hade bland annat vasakungarna egna hägn. Då var det bara den förnämsta adeln som fick jaga och hålla hjort.

Mot slutet av 1700-talet började adelns privilegier att luckras upp och i början av 1800-talet ordnade Gustav III:e så att jakträtten följde med jordägande oavsett ståndstillhörighet. I slutet av 1800-talet fanns nästan inga frilevande hjortar kvar i Sverige.

I dag är hjortnäringen ett begrepp på Nya Zeeland och i mitten av 1980-talet byggdes en mängd hjorthägn i Sverige

Källa: Jan Sundberg, Bredåkers vilthägn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!