Idealisk kväll för flygning

– Det har varit alldeles för få sådana här kvällar hittills i sommar, säger Kristian Saviaro, Boden.

Siktar uppåt. Peter Backman är instruktör för dem som vill lära sig flyga med motor på ryggen.

Siktar uppåt. Peter Backman är instruktör för dem som vill lära sig flyga med motor på ryggen.

Foto: Petra Isaksson

Boden2014-07-15 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Det är ljumt, den nedåtgående solen kastar vackert kvällsljus över området bortanför Boden arena och tystnaden bryts bara då och då av varvande motorer. Det är då man ska hålla sig ur vägen, för då startar paramotorflygarna sin resa upp emot himlen.

Paramotorflygare från både Piteå flygklubb och Bodens paramotorklubb finns i området denna ljumma kväll då vinden inte ens orkar blåsa bort de insekter som fått för sig att vi är där för att förse dem med färskt blod.

Så är det inte, för vi ska se och få flyga med paramotor.

Paramotorflygning innebär att flygaren har en motor för att ta sig upp. Paraglidning är när flygaren saknar motor. De motorer som används i Boden denna kväll är typ gokartmotorer som driver en propeller. Hastigheten är mellan 40 och 60 kilometer i timmen.

Det går att flyga högt, men just här är maxhöjden 600 meter. Området ligger nära Luleå airport och ingen vill stöta på ett större trafikflygplan eller en Jas Gripen under inflygning.

– Omdöme är vad som poängteras, poängterar Björn Karlsson, Södra Prästholm.

För kort tid sedan inträffade en olycka när motorn i ekipaget stannade på väg upp i luften. Annars är sporten ganska förskonad från olyckor.

Ett ekipage, motor och vinge, kan kosta mellan 75.000 kronor och 100.000 kronor. Det går inte att flyga utan utbildning och certifikatet tar man på kurs för exempelvis Peter Backman, Boden.

Det går att flyga alla årstider, men inte i alla väder. Oskar Espling från Luleå tog sitt certifikat en vinter i 26 graders kyla, berättar hans fru som håller sig på marken denna dag.

Men när en regnby nalkas, packar alla ihop sina vingar.

– Det blir konstiga vindar i närheten av sådana där moln, säger Björn Karlsson.

Det var ju det där med omdöme, ja. Och, som Kristian Saviaro, säger: "Det är bättre att stå på marken och längta upp, än vara i luften och längta ner!"

Fotnot: Alla bilder är godkända av Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om