Inbjudna politiker kom inte

Byborna i Bredåker kämpar för att få en friskola. Majoriteten i utbildningsnämnden är emot. ”Vi känner oss svikna av dem som förespråkar en levande landsbygd, närhetsliv och en skola för alla”, säger Malin Nilsson.

Elis Öström tillsammans med mormor Lili-Marie Lundström.

Elis Öström tillsammans med mormor Lili-Marie Lundström.

Foto: privat

BODEN2018-05-14 16:08

Mimers Vittjärv AB har ansökt hos Skolinspektionen att starta en friskola i Bredåker, förskoleklass till och med årskurs sex samt fritids.

Tina Mörtberger, rektor på Mimers friskola i Vittjärv, förklarar att skolan i Bredåker fullt utbyggt skulle ha drygt 50 elever och samarbeta med den närliggande friskolan i Vittjärv.

– Det som fattades var kommunens yttrande. I dag har kommunerna det som lite slarvigt kallas ”vetorätt”. Om kommunen anser att en friskola skulle ha ”påtagligt negativa följder” för kommunen, hörsammar Skolinspektionen det och avslår ansökan, säger Tina Mörtberger.

Majoriteten i utbildningsnämnden, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet beslutade att i sitt yttrande till Skolinspektionen avslå Mimers ansökan. Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. Centerpartiets och Sjukvårdspartiets ersättare, som inte fick delta i beslutet, ställde sig inte bakom det.

Bredåkersgruppen bjöd därför in politikerna till en debatt på måndag kväll i förra veckan. Malin Nilsson berättar att alla kom, utom socialdemokraterna, vänsterpartiet, kristdemokraterna och liberalerna.

– De som fattat beslutet kunde inte förmå sig att möta oss på vår hemmaplan där deras beslut blir verklighet. De har väldigt lättvindigt tagit ett för oss enormt viktigt beslut, som inte bara berör vår vardag utan framförallt våra barns vardag. Då kan man svara på de frågor som uppstår, säger Malin Nilsson.

Bybor frågar sig idag om deras åsikter verkligen är så oviktiga för de partier, som fattat det här beslutet. De önskar att åtminstone en del av deras skattemedel stannar kvar i byn, att deras skattemedel och livskvalitet räknas i lika hög grad, som de som bor stan. De anser att en levande landsbygd behöver en skola.

– Men man kunde inte ge oss den korta stunden att förklara varför man berövat våra barn möjligheten till en varm och fantastiskt skola nära hemmet. Det här är inte att verka för en levande landsbygd. Det här är inte mitt närhetsliv, som jag alltid annars är en stolt ambassadör för, säger Malin Nilsson.

Per Johansson förklarar att de har medel att köpa skolan och att det finns behöriga lärare som kan tänka sig börja arbeta på skolan om Mimers får öppna. Därmed, menar han, att socialdemokraternas argument att friskolan skulle ha svårt att locka behörig personal faller.

Enligt Per Johansson svämmar förskolan över med barn, som snart når skolåldern.

– Vi vill att de ska få gå kvar i Bredåker. De är inte på något sätt givna kommunskoleelver efter det här beslut. Tvärtom. Agerande som detta driver oss föräldrar rakt in i korridorerna på närmaste friskola, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om