På frågan om det är rimligt att erbjudas plats så långt från hemmet, svarar Bertil Sundström med en fråga:
– Hur menar du?
Det blir 20 mils resväg varje dag?– Det jag känner till är att vi har erbjudit fyra familjer plats i Gunnarsbyn varav en har tackat ja. Jag är inte hundra på hur de andra har ställt sig.
Men är det rimligt?– Ja, lagstiftningen säger att vi är skyldiga att erbjuda de platser vi har och det har vi gjort. Sedan är det ganska enkelt att konstatera att det här inte är ett optimalt erbjudande, säger Bertil Sundström.
Men är det rimligt att ett barn på 1,5 år ska ryckas upp tidigt för att lämnas klockan sex i Gunnarsbyn?– Rimligheten måste vårdnadshavaren eller någon annan bedöma. Det vi kan göra är att erbjuda de platser som finns i kommunen. Sedan hur man bedömer rimligheten eller inte, ja en del tackar nej andra ja.
Han säger att de inte är nöjda med situationen.
Hur har den kunnat uppstå?– Extra ordinärt mycket platsbehov. Tittar man på 1 april i år och förra året så har vi drygt 30 fler platser i den kommunala verksamheten i centralorten nu. Vi skriver in ännu fler i april.
Hur många fler barn det innebär vet han inte. Eftersom man kan ha fler än ett deltidsbarn som nyttjar en plats.
Är er uppföljning tillfyllest?– Vi har prognoser hela tiden, men det är lite svårt att prognostisera. Vi har en privat verksamhet i Boden kommun som motsvarar ungefär 20 procent. Vi vet inte hur många de skriver in. Sedan är Boden en stor mottagningskommun och vi har inte kännedom hur många nyanlända som kommer hit eller i vilka åldrar de är, säger Bertil Sundström.
Han tillägger att de öppnat allt de har; Tallbacken med två avdelningar till och en provisorisk verksamhet i Vita villan på Sveafältet.