Invandrad mårdhund kan skapa problem
En koreansk mårdhund kan utrota sällsynta fågelarter och sprida smittor som rabies och rävens lilla bandmask, livsfarlig för människor. Mårdhunden har spridit sig från forna Sovjeunionen och förekommer i liten skala i länet.- Den kan orsaka stora problem om den når mellersta och södra Sverige, säger viltbiologen P-A Åhlén.
- Det är fruktansvärt mycket. Det innebär att häckning för sällsynta fåglar i våtmarksområden omöjliggörs, mårdhunden slår ut fågelföryngringar.
Kan utrota fåglar
Mårdhunden lever i just våtmarksområden och nyttjar vattendrag på ett sådant sätt som våra egna arter räv, mård och grävling inte gör. Därmed stör den fågellivet eftersom den bland annat livnär sig på att äta fåglar. Om mårdhunden skulle sprida sig från norra Sverige till våtmarksområdena i mellersta och södra delen av landet, riskerar arter som kärrhök, svarttärna och skäggmes att utrotas.
- Även andfågelproduktionen kan halveras, säger P-A Åhlén.
Mårdhunden har varit synlig på en del platser i länet, P-A Åhlén var tidigare med och slog ut en föryngring på ön Sandskär, Haparanda. Två-tre stycken mårdhundar har upptäckts och avlivats i Niemisel och Sjulsmark. Enligt Naturskyddsföreningen i Boden har mårdhund synts till även i Skogså.
- Det finns några enstaka djur som vandrar runt i Norrbotten. Än finns det inget bevis för att mårdhunden har fortplantat sig på fastlandet, men jag tror att den har gjort det.
Sprider smitta
P-A Åhlén berättar att hans finska kollegor har börjat oroa sig för andra konsekvenser av mårdhundens utbredning, än utrotning av fågelarter. Den kan även sprida rabiessmitta och rävens lilla bandmask, som är livsfarlig för människor.
- Här uppe blir det för låga tätheter för att det ska bli någon epidemi, vi är långt ifrån den hotbilden.
Mårdhunden är nämligen inte särskilt lämpad för vinterklimat och har svårt att föröka sig i norra Sverige.
P-A Åhlén anser ändå att mårdhundens förekomst ska tas på allvar. Sverige har även undertecknat internationella konventioner om att hindra dess framfart.
Åhlén arbetar vid avdelningen för vilt, fisk och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!