Jägarbataljonen blir kvar i Arvidsjaur

Jägarbataljonen rörs inte i förslaget från Försvarsmakten.  Men redan 2011 kan nya prövningar komma.  Garnisonschefen Jan Mörtberg tar också strid för stridsvagnarna.

TAR STRID. Garnisonschefen Jan Mörtberg lovar att slåss för de stridsvagnar som finns i Boden. Dessa behövs för att göra utbildningen i strid komplett, menar han.

TAR STRID. Garnisonschefen Jan Mörtberg lovar att slåss för de stridsvagnar som finns i Boden. Dessa behövs för att göra utbildningen i strid komplett, menar han.

Foto: Håkan Zerpe

BODEN2009-01-31 06:00
Många var spekulationerna inför fredagen 30 januari. Då skulle ÖB skulle presentera Försvarsmaktens underlag till försvarspolitiska inriktningspropositionen. Den lämnas till riksdagen i mars. För Norrbottens del uppstod nya farhågor i veckan, främst gällande Arméns Jägarbataljon i Arvidsjaur. Bataljonen sades åter vara i fara, trots den politiska deklarationen från alliansen i höstas. Jägare kvar
Garnisonschefen i Boden, Jan Mörtberg, informerade sin personal på fredagseftermiddagen och gick direkt till en presskonferens med lokala media. -  Jägarbataljonen blir kvar i Arvidsjaur, kunde han meddela. Det krävs riksdagsbeslut för att ändra på det. Också de två ingenjörkompanierna stannar i Boden. Inget ingenjörkompani flyttas från Eksjö till Boden, som det ryktats om. 2012?
Däremot vet man inte vad som händer med Jägarbataljonen efter 2012. Försvarsmakten kan komma tillbaka 2011 och förändra grundorganisationen. -  Det kan vara vilka förändringar som helst. Men vad spekulerar jag inte i, sade Jan Mörtberg. Han poängterade också att frågan fortfarande lever huruvida Boden i sina mekaniserade förband ska ha kvar stridsvagnarna. -  I den mekaniserade strid som är central i vår verksamhet i Boden ska stridsvagnar vara en del som ingår. Annars är inte alla viktiga komponenter med för utbildning i strid. -  Jag ska fortsätta slåss för att vi ska behålla stridsvagnarna, lovade han. Hemvärnet
Även hemvärnet har varit föremål för diskussioner. En halvering har nämnts, men troligen kvarstår hemvärnet med upp emot 60 bataljoner och 30.000 soldater. -  I försvarsberedningens rapport får hemvärnet ökade uppgifter, vilket inte rimmar med en minskning. Jan Mörtberg oroas fortfarande över materialanslaget. -  Det är oerhört viktigt att vi har ett bataljonsartilleri, granatkastare, och ett ledningssystem för bataljonen. Kommunalrådet Jerry Johansson, Arvidsjaur, säger på kommunens hemsida: -  Vi kan konstatera att det som Försvarsmakten tidigare sagt om flytt av Jägarbataljonen till annan ort (Kvarn utanför Linköping, Kurirens anm.) inte var realistiskt.
Stora förändringar väntar inom Försvarsmakten på personalsidan. Gamla värnpliktssystemet skrotas. I stället införs en frivillig grundutbildning, troligen på tre månader. Från den basen kan man bli hemvärnssoldat, ta anställning, bli kontraktsanställd med civilt jobb vid sidan av. Eller helt enkelt lämna det militära. Stora frågor måste lösas om exempelvis mönstring, i vilken utsträckning kvinnor ska rekryteras och om värnplikten åter ska införas i ofredstider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om