Kim Kalufs öppnade ny förskola med kidsen

Sagofiguren Kim Kalufs skapades med det pedagogiska syftet att förbereda barnen inför flytten till Kids Corners nya förskola. Nu bedriver de verksamhet på två ställen, men målet är att allt ska in under ett tak.

Moses är på väg mot sandlåden med spaden i handen.

Moses är på väg mot sandlåden med spaden i handen.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

BODEN2018-05-11 18:09

Den fria förskolan Kids Corner drivs av ett privat företag, som ägs av två familjer.

Kommunen beslutade att stänga den kommunala förskolan i Harads. Kids Corner köpte fastigheten och tar nu hand om alla förskolebarn.

De har i dagsläget 43 barn. Fyra ska skolas in i maj. Så under försommaren kommer de ha minst 47 barn, men ytterligare sju barn står i kö och ska börja så fort det går.

– Man kan inte skola in alla på en gång. Det måste fungera med verksamheten också, så att barnen hinner skolas in ordentligt. Många av barnen är födda 2016. Det är en stor förändring att börja förskolan för dem. Så man får känna och se att allt fungerar bra, säger Ida-Linn Näzelius, delägare, och tillägger att Kids Corner finns där för barnens skull.

Därför har de ett barnperspektiv på allt de gör.

De har tio anställda. Kids Corner erbjöd personalen på den kommunala förskolan att söka de nya tjänsterna, men de gjorde inte det, enligt Ida-Linn Näzelius.

Fyra av de anställda är förskollärare. Två av dem är precis nyutexaminerade och hungriga på att pröva allt.

– Det finns utrymme för att nyanställa fler av den yrkeskategorin.

Tidigare har flera av de anställda pendlat från Boden till Harads, men nu har de flyttat dit eller till Svartlå.

– Nu pendlar bara en och det är vår förskolechef, som bor i Måttsund.

Ida-Linn Näzelius berättar att förskolans chef har 38 års erfarenhet och även är utbildad psykoterapeut.

– Hon är ovärderlig.

Inför att de skulle öppna fick föräldrarna på ett möte skapa en sagofigur. Den fick namnet Kim Kalufs och kommer från kalfjället. Hen har en fjällräv som bästa kompis, som barnen har döpt till Rävis. Barnen fick skriva brev till Kim Kalufs, som också träffade dem och berättade för dem om flytten. De har också fått skapa en egen saga.

– Det blev som ett projekt inför flytten.

Kids Corner öppnar den nya förskolan den 1 april. Det var på dagen fyra år sedan de startade. Nu har de fördubblat verksamheten.

De har det gamla stället på Gunnabergsvägen kvar än så länge och bedriver därför verksamheten på två ställen. I sommar när deltidsbarnen tar ledigt från förskolan flyttar alla barnen tillbaka till den gamla lokalen för att man ska renovera den nya fastigheten och bättre anpassa den till den förskoleverksamhet som ägarna vill bedriva.

– Vi vill använda rummet som en tredje pedagog. Rummen ska inbjuda till lärande och lek, säger Ida-Linn Näzelius.

Deras förskola ligger vackert med utsikt över Luleå älv.

– Den är en extra bonus. Det finns inte många förskolor som har utsikt över älvdalen.

Byggnaden ligger intill Haradskola, vilket ägarna ser som en fördel. Det underlättar övergången till förskoleklass. De får även nära till bad, gymnastikhall och bibliotek.

– Vi har också hälsat på på äldreboendet här i närheten och en av de första utedagarna körde de gamla hit med sina rullstolar, säger Ida-Linn Näzelius.

Verksamheten inspireras av Reggio Emilia- och Ur och Skurpedagogiken.

– Vi har skapat en egen verksamhet, men har plockat russinen ur kakan från dem.

Båda ägarfamiljerna är friluftsmänniskor.

– Man ska kunna vara ute i alla väder. Inget hindrar att man sitter ute och ritar. Här kan barnen klättra och pulsa i snön. Det är viktigt med pulshöjande aktiviteter tidigt. Barnen ska tycka att det är kul.

Minst en gång i veckan lagar de mat ute, alltid på torsdagarna. Då samlas alla barnen på den nya förskolan och äter tillsammans utomhus.

– Men om det är minus 35 sitter man naturligtvis inte utomhus och äter. Då kanske vi är ute en halvtimme även om det tar en halvtimme att klä på sig. Det är en pedagogisk tanke bakom det också , att lära sig klä sig rätt, säger Ida-Linn Näzelius.

Men det har inte varit en enkel resa och tiden var knapp från beslut till öppnandet.

– Nu känns allt bra, säger Frida Nyström, delägare.

– Det känns helt fantastiskt. Vi är stolta över att vi fick frågan av kommunen. Jag tror det kan vara första gången som en kommun frågar en privat aktör om den vill ta över en kommunal verksamhet. Vi är extremt ödmjuka inför det. Det är ju också ett kvitto på att det vi gör är bra, men som sagt det var kort om tid och mycket skulle klaffa, säger Ida-Linn Näzelius.

Nu har det smugit sig in ett lugn och fokus ligger på att forma verksamheten. Båda tycker att det känns mycket roligt.

– Nu kan vi fortsätta att jobba för barnen. Vi har en bra dialog med kommunen och allt känns mycket positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om