Kommunchefen: "Alla ska ha möjlighet att jobba heltid"

Utredningen om rätten till heltider för alla är klar. Kommunchefen Mats Berg tror inte att det finns något annat alternativ än att införa heltider.

"Jag tror inte att ungdomar kommer välja yrken med systematiserade delade turer och otrygga försörjningsmöjligheter. Det är ingen framtid och därför måste vi jobba med det här, här och nu,och ta tag i det", säger kommunchefen Mats Berg. Personerna på bilden har ingen anknytning till texten.

"Jag tror inte att ungdomar kommer välja yrken med systematiserade delade turer och otrygga försörjningsmöjligheter. Det är ingen framtid och därför måste vi jobba med det här, här och nu,och ta tag i det", säger kommunchefen Mats Berg. Personerna på bilden har ingen anknytning till texten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

BODEN2018-05-22 20:33

– Jag tror inte att ungdomar kommer välja yrken med systematiserade delade turer och otrygga försörjningsmöjligheter. Det är ingen framtid och därför måste vi jobba med det här, här och nu,och ta tag i det, säger han.

För att stärka kommunen i konkurrensen om kompetens så handlar det om att den måste bli en attraktiv arbetsgivare.

– I dagsläget ser vi att förutsättningarna mellan våra verksamheter är uppenbart ojämställda, och det påverkar naturligtvis synen på oss som attraktiv arbetsgivare, säger Mats Berg.

På vilket sätt ojämställda?

– I den meningen att när det gäller hel- och deltider så har vi socialtjänsten med en stor andel deltidstjänster och de delade turerna. Vi erbjuder inte samma villkor. Alla ska ha möjlighet att jobba heltid för att kunna försörja sig, men också för att kunna stärka sin pensionsgrundande inkomst.

När det gäller de delade turerna finns det anställda som vill ha det.

– Vi tittar på det också, men då är inte delade turer en del av systemet, utan då blir det en individuell schemaläggning. För mig är det en stor skillnad. Därför är det ett viktigt och grundläggande arbete för att kunna sälja in Bodens kommun till ungdomar som ska välja utbildningar som vård och omsorg

Utredningen om rätten till heltider föreslår ett stegvis införande.

– Det handlar också mycket om att styra det från ledningen. Fört att det här ska gå att hantera inom rimliga ekonomiska ramar måste vi minska visstidsanställningarna. Fyllnadstid och övertid måste försvinna till stora delar. Det ställer stora krav på hur man jobbar med delaktighet med personalgrupperna, säger Mats Berg.

Mycket kan kommunen räkna på, men det den aldrig kommer att kunna beräkna är vad det innebär om den inte klarar den framtida rekryteringen till välfärden.

– Det här är en investering för att inte hamna i en icke önskvärd situation. Politiken kommer därför att behöva ta beslut, med just den ofullständigheten i beslutsunderlaget att vi inte kan räkna på vad den alternativa kostnaden är ifall vi inte klarar den framtida kompetensförsörjningen. Vi kan helt enkelt konstatera att det skulle få besvärliga konsekvenser för samhällsutvecklingen, säger Mats Berg.

Hans slutsats är att det är fullt genomförbart och det kommer vara ett verktyg i den framtida rekryteringen.

– Vi skulle sticka ut om vi på ett bra sätt lyckas införa heltider.

Utredningen är ute på remiss till nämnder och utskott, som har på sig till 1 juni att yttra sig.

– Tidplanen är ganska snäv.

I praktiken är det främst socialnämnden det handlar om och den har varit med under hela processen.

Kommunen jobbar också med sitt arbetsgivarvarumärke, där den ska presenterar sig med de kärnvärden som finns och lyfta fram sina verksamheter.

– Vi jobbar med samhällsbygganden och viktiga frågor som påverkar folks vardag. Vi har ett underlag och håller på med intern kommunikation. Det arbetet pågår och där har vi lite utveckling att jobba med fortfarande. Där kommer vi att sticka ut, säger Mats Berg.

Han säger inte mer än så, förutom att en lansering inte ligger långt bort.

Rätten till heltid för alla

Konsultfirman Stimo har utrett att införa heltider för alla och ta bort delade turer. Eftersom huvuddelen av deltiderna i kommunen, 86 procent, finns på socialförvaltningen har fokus legat där.

Heltidsbegreppet är en prioriterad fråga. Kvinnor jobbar i större utsträckning deltid än män gör.

Arbetsmiljöverket har funnit skillnader i arbetsmiljöförutsättningar mellan kvinnodominerade yrkesgrupper och mansdominerade. Därför menar myndigheten att det krävs ett genusperspektiv.

Utredarna konstaterar att det finns ett etableras synsätt bland såväl chefer som medarbetar inom socialförvaltningen att heltider är bra för individen, men inte för verksamheten. Det gynnar inte jämställdhetsfrågan.

Inom samtliga verksamheter finns det en tydlig oro bland personalen på golvet att införandet av heltider på sikt innebär färre antalet tjänster. Inte alla vill heller jobba heltid.

Utredarna pekar i sin trapport på en rad utmaningar och alternativa lösningar hur man kan nyttja de timmar som tillskjuts systemet när heltiderna ökar. Att låta ordinarie personal täcka upp planerad frånvaro och att enligt tydliga rutiner introducera den till fler arbetsställen är ett sätt. Det är dock viktigt att antalet arbetsplatser begränsas.

De ser flera fördelar för brukarna, de anställda och arbetsgivaren med att införa heltider. Bättre kontinuitet, mindre stress och mer tid för bland annat dokumentation och personalträffar.

Utredarna pekar på att det är en utmaning för kommunerna att utforma jobben så att personalen orkar jobba heltid. Tar man bort delade turer finns också ett antal konsekvenser man måste hantera, bland annat att det kan bli tätare helgtjänstgöring.

För att kommunen ska lyckas krävs tydlighet i besluten, att avsikten inte är att minska antalet tjänster, hög delaktighet och öppenhet, stöd och utbildning till chefer. Schemaläggningen är en central frågor och det krävs också nytänkande. Personalen uttrycker farhågor inför förändrad schemaläggning.

Inom hemtjänsten tar man dagligen in vikarier för att täcka upp. Utredarna tycker att ett alternativ kan vara att man på enheterna tittar på operativ bemanning i stället för grundbemanning och bemanna utifrån hur verkligheten det senaste året sett ut. Detta även på äldreboenden och Boende och stöd.

Stimo tycker det vore klokt att omvandla samtliga deltider till heltider med möjlighet att söka tjänstledigt. De föreslår att införandet sker stegvis inom socialförvaltning under tre år för att kunna lära, följa upp, inte minst ekonomin, och kunna korrigera.

Det finns även deltider på andra förvaltningar, bland annat inom utbildningsförvaltningen, men intresset för deltider är där lågt. Därför föreslår utredarna att det hanteras på individnivå på de övriga förvaltningarna.

Källa: Bodens kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om