Kommunen tar tempen

I somras upptäcktes det att mat som serverades på Svedjebacka äldreboende hade fel temperatur. Nu mäts temperaturen dagligen på kommunens äldreboenden och i hemtjänsten.

BODEN2005-09-27 06:30
Miljö- och byggnämnden beslutade efter stickprovskontrollerna i somras att temperaturen i såväl varm som kall mat ska dokumenteras och att temperaturen på färdiglagad mat hålls vid alla leveranser. När varm mat blir för kall och kall mat för varm ökar risken för bakterietillväxt som kan orsaka matförgiftning. Numera görs daglig temperaturmätning av den mat som levereras från Björkens produktionskök och ut till kommunens äldreboenden och hemtjänst.<br>Socialförvaltningen har svarat på miljö- och byggnämndens beslut. Rutinerna för hantering av mat har sammanställts i ett dokument som ska behandlas av socialnämnden nu på onsdag.<br>Inget nedskrivet<br>&nbsp;? Visst har det funnits rutiner tidigare, men de har kanske inte varit så tydligt nedskrivna, säger Ann-Britt Sundberg, verksamhetschef för hemtjänsten.<br>Personalen använder en mätsticka och kontrollerar dagligen matens temperatur före servering. Mätningarna har pågått i omkring fyra veckor nu och enligt Ann-Britt Sundberg fungerar det bra. Om det skulle visa sig att mat har för hög eller för låg temperatur ska nya portioner levereras eller hämtas omgående från köket.<br>&nbsp;? Köket har också höjt temperaturen på den varma maten och man har också höjt termostaten på matvagnarna, säger Ann-Britt Sundberg.<br>Innebär det här extra arbete för personalen?<br>&nbsp;? Nej, det är ju egentligen bara mätningen som har tillkommit. Matens temperatur ska mätas varje dag en tid framöver. Ser vi att temperaturen håller kan mätningarna kanske glesas ut.<br>För varm sallad<br>Den kalla maten, som sallader, får inte ha en högre temperatur än åtta grader vid servering. Tidigare var maten precis åtta grader när den skickades i väg eller hämtades från köket.<br>&nbsp;? Då var vi chanslösa. Nu är den kalla maten 2?4 grader när den levereras.<br>En ny frys har också införskaffats till Björken där hemtjänsten kan hämta kylklampar till el- eller batteridrivna kylväskor. Vid biltransport ska kylväskorna anslutas till bilarnas cigarettändaruttag.<br>Socialförvaltningen har också redovisat sina hygienbestämmelser vid hantering av mat.<br>Varm mat får inte vara kallare än 60 grader när den serveras. Den får inte heller värmas upp på nytt, enligt miljölagen, uppger Ann-Britt Sundberg.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om