– Det verkar som man har ganska stark teknisk bevisning, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.
Han menar att den nuvarande bevisningen bör räcka till ett åtal.
– Det är klart att man vill få veta mer, och hoppas på att få fram mer, men skulle man inte få det skulle jag misstänka att han kommer åtalas.
Jerzy Sarnecki menar att fynd av mordvapen och mordplats inte är nödvändigt för att väcka åtal, utan att åklagaren troligen kan bygga en sannolik händelsekedja på de andra fynd som har offentliggjorts.
– Så vitt jag förstår så har han inte kunnat förklara på vilket sätt blodet har hamnat i bilen. Vi talar om en styckad kropp och så vitt jag har förstått så verkar kroppsdelarna förflyttats i bilen till den avlägsna platsen där de hittades. Då kan åklagaren bygga en ganska sannolik händelsekedja, säger han.
Under förundersökningens gång har åklagarna flertalet gånger återkommit till att de inte lämnar ut all bevisning, och de går heller inte in i detalj på vilken form av bevisning de har.
– Det kan finnas människor som anpassar sina vittnesmål, både mot och för den misstänkte. Man kan äventyra utredningen om man informerar om allt för mycket känslig bevisning. Bevisningen kan kontaminieras genom att man går med den till allmänheten. Den bevisning man går ut med är dels sådan som har läkt ut och dels bevisning som gagnar polisens utredning och kan leda till att människor hör av sig. Å andra sidan kan man ju utgå från att man inte är riktigt helt och hållet nöjd med bevisläget om man inte gått till åtal ännu, säger Jerzy Sarnecki.