Landstinget JO-anmäls

En ny historia där landstinget försöker begränsa de anställdas meddelarfrihet uppdagades i Boden. Detta genom att anställda tvingas rådgöra med cheferna innan man låter sig intervjuas samt att de inte får prata med media på arbetsplatsen. Händelsen är nu JO-anmäld.

BLANDAR IHOP. Enligt Jim Öman är det många som förväxlar offentlig och privat verksamhet. Inom den offentliga står meddelarfriheten över lojaliteten medan det är tvärtom i privat sektor. Foto: Mattias Forsberg

BLANDAR IHOP. Enligt Jim Öman är det många som förväxlar offentlig och privat verksamhet. Inom den offentliga står meddelarfriheten över lojaliteten medan det är tvärtom i privat sektor. Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Boden2011-03-04 06:00

Senast i mitten av februari berättade Kuriren att anställda på Kalix sjukhus inte vågade tala med media av rädsla för repressalier. Denna gång rör det en artikel om standarden på ambulanserna i Boden som NSD skrev förra hösten.

I egenskap av skyddsombud och arbetsplatsombud valde Jim Öman att svara på reporterns frågor efter att ha uppdaterat sig om situationen.

Enligt anmälan till justitieombudsmannen så hade cheferna en vecka senare haft ett samtal och lät meddela Jim Öman "att personalen inte får prata med media på arbetsplatsen iförd arbetskläder utan att enhetschefen gett tillstånd till detta".

"Beror på okunskap"
Ytterligare korrespondens följde och ett annat svar som Jim Öman fick var att han i framtiden skulle kontakta någon av sina chefer om liknande situationer uppstod.

- Offentligheten är överordnad lojaliteten i dessa fall. Man förväxlar det med privat verksamhet. Jag tror det är ren okunskap där man inte känner till de bitarna, säger Jim Öman.

Att kontakta sin chef innan kontakt med media skulle innebära en inskränkning på meddelarfriheten. Syftet att ha kontakt med media kan ibland vara att just lyfta fram felaktigheter på arbetsplatsen.

Låter JO granska
Planen var sedan att ha ett möte om de riktlinjer som landstinget har vid kontakten med media, något som skulle dröja nästan ett halvår innan det blev av. Eftersom mötet inte gav någon klarhet i vilken av parterna som hade rätt valde Jim Öman att låta JO granska ärendet genom att göra en anmälan.

Kent Ögren vill vänta och se vad JO kommer fram till i sin utredning men säger samtidigt att det rör sig om en känslig fråga.

- Det finns meddelarskydd och yttrandefrihet, men själv kan jag tycka att det är olämpligt att ställa sig framför en ambulans och säga att ambulansverksamheten är dålig, säger han.

Hot om repressalier
Har då landstinget någonting att dölja när cheferna upprepade gånger blandar sig i de anställdas kontakt med medierna?

- Vi har en väldigt öppen organisation så vi har ingenting att dölja, säger Kent Ögren och fortsätter:

- Vi har ett ansvar att befolkningen är trygg. Att gå ut och skapa otrygghet bland befolkningen är ju inte förenligt med god sed.

Jim Öman säger sig känna till ytterligare fall där arbetsgivaren har gått in och begränsat de anställdas meddelarfrihet och ibland till och med hotat med repressalier.

- Det jag vill ha sagt är att man måste klargöra reglerna så att alla vet vad som gäller, säger Jim Öman.

Meddelarfrihet för offentligt anställda

Meddelarfriheten innebär att alla inom offentlig verksamhet muntligen får lämna uppgifter till massmedier för publicering. Det är förbjudet att försöka efterforska källor, det vill säga att arbetsgivaren inte får undersöka de anställdas kontakter med massmedier. Chefen får inte ens fråga dig om du vet vem som läckt. Inte heller hota med repressalier om du inte avslöjar källan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om