Förbudet har utvärderats av både elever och pedagoger.
– Det var egentligen bara 15 dagar, men april är en känslig månad. Då har vi precis kommit till mitterminsbedömning och sedan ska man trycka in det som ska in före betygssättning, förklarar Petronella Sirkka och berättar att de under flera år har satsat på att bygga upp ett elevråd, som skolan lyssnar på och tar hänsyn till.
– Elevrådet har lyft att fler sjuor än tidigare sagt att de är väldigt pressade och stressade av skolan. Eleverna har även tagit upp det med skolsköterskan vid hälsosamtalen och i våra egna enkäter. 30 procent av sjuorna säger att de är stressade, uppger Petronella Sirkka.
Hon poängterar att de självklart inser att man inte tar bort stressen genom att ta bort läxorna, eftersom den inte bara har med läxor och prov att göra.
– Sannolikt har den mer att göra med hur ungas liv ser ut, men för att ge eleverna en snabb återkoppling och visa att skolan ska ta hand om det här så införde vi förbudet.
Redan innan hade skolan påbörjat ett arbete för att förebygga psykisk ohälsa. Ett arbete som fortgår.
– Det handlar till exempel om att jobba med elevgruppen i klassen, att få ned ljudnivån, att tala om sömn och att få eleverna att reflektera över sitt eget beteende.
Många känner inte till hur hjärnan påverkas av att vara uppkopplad hela tiden, säger Petronella Sirkka.
På skolan informerar man och pratar om vad som händer i hjärnan när man är uppkopplad precis innan man ska somna eller får kickar av många likes (när någon annan gillar det man skrivit på sociala medier reds anm).
Är meningen med livet att jaga många likes för att få en viral succé?
– Ett problem i den här relationstäta tiden vi är i nu är att man har många relationer, men få djupa, säger Petronella Sirkka.
Hur bygger man då tillit?
– Unga håller på att bygga upp sitt sätt hur de hanterar världen och därför behöver vi stanna upp och diskutera.
Hon påpekar att de också pratar med eleverna om målsättningar, hur man sorterar och hur man pluggar.
Skolan arbetar med formativ undervisning. Det innebär att den kännetecknas av att målen för undervisningen tydliggörs, att information söks om var eleven befinner sig i förhållande till målen och att återkoppling ges som talar om hur eleven ska komma vidare mot målen.
– Det är bara i arbetet i klassrummet vi kan göra skillnad. Vi kan lära eleverna saker när vi har dem framför oss och det är de situationerna vi har spetsat till. Vi har haft kollegialt lärande i flera år och jobbat med formativa undervisningssituationer.
Det handlar inte bara om bedömning av kunskapsmål. Prov är bara en examinationsform, menar Petronella Sirkka.
– Lärarna har önskat att träna avslutningskollen - har vi gjort det vi skulle, har eleverna lärt sig det de ska - på nya sätt. De vill ha fler formativa verktyg, vilket vi satt in i vår egen fortbildning, som vi kör igång idag (läs måndag).
Sättet att arbeta med läx- och provförbud minskar lärarnas arbetsbörda efter lektionstid, men kräver å andra sidan att de är 100 procent närvarande i klassrummet, påpekar Petronella Sirkka och fortsätter:
– Vi jobbar nästan bara med digitala hjälpmedel. I dem finns det inbyggt övnings- och provexempel så att man kan följa varje elev.
Elevernas önskemål är att det tydliggörs i lektionsmallen när de tränar och när det är avslutningskoll. Det är för att de ska våga fråga när de övar, för att det inte ska uppfattas att de inte kan om de frågar något under en avslutningskontroll.
– Själva tycker eleverna att de jobbar bättre på lektionerna när jobbet görs på lektionstid, säger Petronella Sirkka.
Hon tycker att provtiden med läx- och provförbud har gått väldigt bra. Det totala omdömet är 3,86 av fem möjliga poäng.
September månad kommer vara läx- och provfri samt februari nästa termin.
Lärarna har gemensam planering. I vanliga fall när skolan börjar inleder man verksamheten direkt med lektioner. Det här läsåret på Stureskolan börjar istället klassvis de första två dagarna. Samma sak återkommer sedan före höstlovet och i början av vårterminen.
Under tiden blir det uppföljning, utvärdering och återkoppling i klassrumsnära situationer.
– Det är spännande, tycker Petronella Sirkka.