Lera blir vackra silversmycken

En liten, liten oansenlig lerklump formas till vackra, glänsande silversmycken. Magi? Nästan. Det handlar om så kallad silverlera, som blir till smyckeskonst under René Bloms händer.
- Alla som är någorlunda stadig på hand klarar av det, säger hon.

BODEN2006-09-27 06:00
Men det är svårt att tro när man ser René Bloms små konstverk i silver. Hon visar bland annat en ring som har en liten lucka framtill, fasthållen av ett pyttelitet gångjärn. Hur är det möjligt att åstadkomma något sådant av silver?
- Med silverleran går det att få fram organiska former som man inte klarar med vanligt silversmide, förklarar René Blom och visar upp en rund skapelse som påminner om en pumpa.
En av René Bloms elever gick in på en guldsmedsaffär och skulle köpa en kedja till ett hänge som hon gjort. Det slutade med att all personal i butiken samlades och beundrade det originella smycket. René Blom håller i kurser på Medborgarskolan.
- Hon är den enda norr om Uppsala som håller i sådana kurser. Jag är en lyckans ost som kom i kontakt med henne, säger Bosse Jonsson, Medborgarskolan i Boden.

Utbildad på konstskola
René Blom är bland annat utbildad på konstskolan i Sunderbyn. Hon har hållit på mycket med keramik och blev eld och lågor när hon hittade information om silverleran på internet. Hon lyckades hitta två konstnärer som arbetade med materialet i Uppsala.
René Blom drog ihop en skara intresserade och såg till att konstnärerna kom upp och höll en kurs.
Vad består då egentligen råmaterialet av? Leran är framtagen av en japansk biltillverkare och är, enkelt förklarat, en restprodukt av industrisilver. Små partiklar med silver bildar tillsammans med vatten och organiskt bindemedel materialet PMC, som står för Preicious Metal Clay. Silvret är renare än både "vanligt" gammalt silver och sterlingsilver. Därmed oxiderar, mörknar, det inte. Det finns även lera med guld och platina som kan användas på samma sätt.
- Bindemedlet har förmågan att ta upp vatten, det gör att materialet får liknande egenskaper som lera. En som är van vid att arbeta med keramisk lera kan känna igen känslan, man kan forma, kavla och skulptera leran, säger René Blom.

Kan användas till skulpturer
Smycken är ett givet användningsområde, men silverleran kan användas även för att exempelvis skapa skulpturer. När den bearbetats färdigt måste den torka, därefter bränns den i ugn eller med hjälp av en butangasbrännare. Det är då det närmast magiska inträffar, den beigevita lermassan blir förvandlad till silver. Förvandlingen kommer av att bindemedlet bränns upp, kvar blir metallen. Efter bränningen är den vit, sedan kan man slipa fram en blank eller matt yta.
- Fördelen med leran är att den kan ta upp strukturer även när den är blöt, säger René Blom och visar hur ett litet löv har fått ge form till ett halsbandshänge.
Hon vill dock passa på att höja ett varnandes finger, med glimten i ögat förstås.
- Det är beroendeframkallande att arbeta med leran, man kan knappt bärga sig tills nästa paket kommer på posten, säger hon och skrattar.
Visst är tanken på ett egenhändigt skapat, unikt smycke, som ingen annan har ganska lockande?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om