Lidberg har efter att ha samrått med sitt parti skrivit en egen motion till kommunfullmäktige. Den togs upp på måndagens sammanträde och skickades vidare till kommunstyrelsen för beslut.
– När man nämner Bodens stolta historia handlar det ofta om Försvaret, statliga verk och myndigheter. Geografiböckerna nämner däremot att Boden är en betydande "järnvägsknutpunkt", säger Lidberg.
Statens Järnvägar (SJ) var gammalt tillbaka också en stor arbetsgivare i Boden och länet. På 60-talet köpte Bodens kommun Ångloket B 1382 som fram till det årtalet trafikerat norra Stambanan.
– Ångloket ställdes upp på Sofiero, vilket är gräsytan där det står i dag. Förvaringen i en inglasad "vagn" med avfuktare har också visat sig väldigt lyckad. Loket tillhör ett av de bäst bevarade ånglok som finns uppställda i någon svensk kommun, säger Lidberg.
Däremot tycker han och fler med honom att loket står på fel plats efter ändrad bebyggelse i nedre stadsdelen och riklig växtlighet.
– Loket borde kommunmedborgarna, besökande och turister kunna titta på. Det är ju ett framträdande monument i Bodens historia.
Enligt Lidberg borde man kunna undersöka omn det går att flytta loket till tomten mellan station och vandrarhemmet eller annan lämplig central synlig plats. Så att en flytt borde kunna ske innan kommunens 100 årsjubileum som stad år 2019.
Loket väger 63 ton. Är det inte för tungt?
– Ja, men kan man flytta bostäder i malmfälten borde man också kunna flytta lok, säger Lidberg.