"Man har räddat många, många liv de här åren"

En stor del av de digitala vårdmötena som företaget Compodium International AB tillhandahåller sker på Hydro66. ”När en barnmorska i Göteborg har ett uppföljande samtal med en nybliven mamma sker det i Boden”, säger Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium.

"Med den snabbt växande flygskammen och medvetenheten om att vårt individuella beteende har betydelse så funderar vi på hur vi ska återaktivera ordet oresenär och bli en digital oresebyrå", säger Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium International AB.

"Med den snabbt växande flygskammen och medvetenheten om att vårt individuella beteende har betydelse så funderar vi på hur vi ska återaktivera ordet oresenär och bli en digital oresebyrå", säger Bengt Grahn, grundare och vd på Compodium International AB.

Foto: Hydro66

BODEN2019-02-13 12:36

Företaget firar 22 år i branschen och tillhör pionjärerna. Företaget har sitt huvudkontor i Luleå och säljkontor i Stockholm. Det har också medarbetare i London, Holland och USA där de har ett dotterbolag.

Compodium är ett molntjänstföretag inom digitala möten som ger människor möjlighet att umgås via video och producerar 4500 mötestimmar per dag.

– Avstånd spelar inte längre någon roll. Konsumentvideo köper man massvis och det mesta är gratis. Vi har mejslat ut vilka som har extra krävande behov och har hittat våra kunder inom hälso- och sjukvården, säger Bengt Grahn.

De har jobbat med klinisk telemedicin i 15 år. När en kirurg opererar och stöter på bekymmer kan hen koppla upp sina kameror och få hjälp av en mer erfaren kollega. Så gör de ingreppet tillsammans, fast den ena sitter någon annanstans i landet eller världen.

– Det finns ett projekt som vi har varit inblandade i där man på BB-kliniker runt om i Sverige har deltagit. En del barn som föds har befarade hjärtfel. Då måste man ta ett beslut om man bara ska medicinera eller om det krävs en akut operation, förklarar Bengt Grahn.

Vårdpersonalen måste snabbt ta ställning till om de kan operera lokalt eller om barnet ska transporteras med ambulanshelikopter till ett annat sjukhus.

– Det beslutet kan antingen rädda liv eller så kan en onödig transport kosta 200 000-300 000 kronor av våra skattemedel. Man vill ta välgrundade beslut och därför har alla 34 bb-kliniker i landet möjlighet att koppla upp sig med extremt högkvalitativ videokonferens.

Astrid Lindgrens sjukhus, Sahlgrenska i Göteborg och på Akademiska i Uppsala har jour dygnet runt. Där finns barnkardiologer, som hjälper sina kollegor på andra bb-kliniker att fatta livsviktiga beslut.

– Allt det snurrar i våra servrar och de står här i Boden. Man vet att man har räddat många, många liv de här åren det här projektet har varit igång. Det är inte många minuter per år man inte kan ha den här tjänsten tillgänglig, eftersom den är så viktig, säger Bengt Grahn.

Det här kräver en helt annan kvalitet på videoöverföringen än när mormor ska säga god natt till sitt barnbarn via Skype.

Det finns även andra discipliner inom den kliniska delen med operation, som använder det här tekniken. Nu nyttjas den dessutom mer och mer inom hemsjukvård och i samband med tidig hemgång från sjukhus. Då behöver man en videolänk för att kunna gå ronder.

Den formen av digitala möten har de också i Hydro66:s serverhallar. Häften av företagets servrar finns i Boden och hälften i Stockholm.

Från början drev de en egen serverhall i Luleå. Datacenterkonceptet var inte uppfunnet för 20 år sedan.

– Till slut hamnade vi i en situation där vi mer pysslade med kylaggregat och ström än våra mötestjänster. Vi kom till en tippingpoint där vi behövde hjälp. Många kunder har gjort samma resa, säger Bengt Grahn.

När Compodium svarat på upphandlingar har upphandlare begärt att videokonferenstjänsten ska produceras på ett sätt som följer vissa krav och vara certifierad. I det läget blev företaget hyresgäst hos Hydro66 istället, som har certifikaten som krävs.

– Det vi gör i Sverige har börjat bli intressant för export. Vi har inlett ett projekt tillsammans med Indonesien och är med i upphandlingsfinalen till FN-organet World food program, som ska ha videokonferenser i 66 länder. Vi kan hitta kunder ute i världen. Vår utmaning nu är att berätta hur duktiga vi är för att höras i det globala bruset, avslutar Bengt Grahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om