Maten på äldreboende har fel temperatur

Färdiglagad mat som varmhålls måste hålla en temperatur på minst 60 grader. Vid en inspektion på Svedjebacka äldreboende i Boden var mattemperaturen betydligt lägre på två avdelningar.

BODEN2005-08-16 06:30
Miljö- och byggnämnden i Boden har under sommaren gjort stickprov på maten i produktionskök, vårdavdelningar och vid hemtjänstens hämtning av färdiglagad mat. <br>Resultatet visar tydligt att varmhållning och kylhållning inte fungerar utifrån den säkerhet som måste finnas när maten serveras till gamla och sjuka människor. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektör Håkan Sundqvist är matförgiftning särskilt allvarligt för denna grupp.<br>&nbsp;? Sjukdomar får ju större konsekvenser för de som är gamla och har försvagat immunförsvar.<br>Miljö- och byggnämnden utförde kontroller på tre avdelningar vid Svedjebacka äldreboende. <br>Den 28 juli mättes kärntemperaturer i den serveringsklara maten på 48, 51, respektive 61 grader. Grönsallad transporterades i små kantiner ovanpå matvagnarna, utan kyla. Temperaturen i salladen var 12 grader vid servering.<br>&nbsp;? Sallad är kylvara och bör hålla max åtta grader vid förvaring, säger Håkan Sundqvist.<br>På den avdelning då serveringstemperaturen var godkänd hölls kantinen varm på en spisplatta. Det visar att temperaturmarginalen är för dålig på den varmhållna maten, konstaterar miljö- och byggnämnden.<br>&nbsp;? Maten ska hålla minst 60 grader plus vid varmhållning, helst högre, säger Håkan Sundqvist.<br>Bakterier frodas<br>Han förklarar att bakterier lätt börjar växa till i varm mat som är kallare än 60 grader.<br>&nbsp;? Om den dessutom varmhålls i två timmar kan det börja växa till rejält. Det är inte så många bakterier som kan orsaka matförgiftning, det är ett 10?15-tal som kan göra det. Men risken finns.<br>Miljöinspektörerna brukar utföra kontroller av livsmedelshanteringen inom kommunens verksamhet en gång per år. För att maten ska hålla rätt temperatur är det viktigt att varmhållningsanläggningarna kontrolleras och sköts om på rätt sätt.<br>Björken klarad gränsen<br>Den 19 juli gjorde miljö- och byggnämnden en stickkontroll av hur maten levereras av hemtjänsten från boendet Björkens kök. Den kylda maten klarade precis temperaturkravet med 7,9 grader. Nämnden utförde en kontroll på en portion som levererades till en hemtjänstcentral 200 meter bort. Den hade vid framkomsten en temperatur på 9,5 grader. Nämndens antagande är att det knappast går att hålla temperaturen i mat som transporteras på detta sätt, i kylväskor utan kylklampar.<br>Miljö- och byggnämnden har beslutat att förelägga socialnämnden att omedelbart se till att mattemperaturerna hålls vid alla leveranser. Socialnämnden ska också se till att samtliga vårdkök och hemtjänstcentraler ska ha fungerande program för egenkontroll utöver temperaturmätningar. Dessa ska vara i bruk senast den 1 januari nästa år.<br><br>linda.kask@kuriren.com<br>0921/539 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om