De två evenemangen var ihopkopplade, men maten som lagades hade inte tillretts i provköket.
Detta invigdes i samband med matfestivalen. Elve Öhrvall, ordförande i Edeforsbygdens ekonomiska förening, Edek, förrättade invigningen tillsammans med föreningens projektledare Kaare Enbom och Jan Öhrvall.
Rustat
Det gamla vårdcentralsköket har rustats upp med bistånd från Bodens kommun, landstinget och EU:s landsbygdsprogram. Tanken är att man ska kunna hyra in sig i hela eller delar av köket för att provlaga, baka eller annat.
– Allt är genomgånget och i bra skick, konstaterade Jan Öhrvall.
Servicepunkten i Harads sköter administration, tillsyn och annat. Edek är huvudman. När nu köket är igång blir marknadsföring nästa steg.
– Det här är inget produktionskök, preciserar Jan Öhrvall. Man ska kunna hyra in sig för korta insatser. Exempelvis för att experimentera med något nytt som man vill göra till en kommersiell produkt.
Tjuvstart
Målområdet är hela Norrbotten jämte grannlänen, inte bara Edeforsbygden. Förfrågningar har redan kommit. Några intresserade har tjuvstartat så smått, bland annat med lokala ostar.
– Vi måste sätta en hyra nu så vi ser hur intresset är då, förklarar Elve Öhrvall.
Landstinget kommer att hyra ut lokalerna när startprojektet är avslutat.
Matfestivalen pågick i närliggande matsalen med mat från elva länder. Kockar och kockor var både asylsökande och nya svenskar.
Thailändskt
Fyra matlagare med thailändskt ursprung hade fixat vårrullar, soppa med grön curry och kyckling, ris, sallad och köttfärs blandat med fläsk och koriander. Jätteroligt, intygade de. Och festivalen får gärna ordnas varje år.
– Det här är riktig thailändsk mat, intygade Sirwan Johansson. Populär mat i Thailand.
Herman Carlsson var en av väldigt många som betalt en symbolisk summa för kalaset.
– Toppenfint. Jag börjar nu med mat från Afghanistan. Men det är många länder kvar, sade han och tittade ner i tallriken. Det här är som några slags kalla slobbor.
Slobba är en slags pannkaka med fläsk.