Prognosen på helåret visar ett underskott på närmare 35 miljoner kronor. Det är över 50 miljoner sämre än det budgeterade resultatet.
På grund av det förväntas kommunen inte nå det lagstadgade balanskravet. Därför tänker man återföra pengar från pensions- och resultatutjämningsreserven, 22,1 respektive 20,5 miljoner kronor.
– Kommunen har haft överskott flera år. Då har kommunen satt undan pengar i en resultatutjämningsreserv. Man öronmärker pengar till det, förklarar Lena Lundberg, ekonomichef.
Innan resultatutjämningsreserven infördes hade kommunen möjlighet att sätta undan pengar i en pensionsreserv.
– Den har vi möjlighet att använda när den procentuella ökningen av pensionskostnaderna är högre i förhållande till utvecklingen av skatter och bidrag över tid, säger Lena Lundberg.
Pensionsreserven uppgår till 71,4 miljoner kronor och resultatutjämningsreserven till 116,8 miljoner kronor.
När kommunen har ett underskott ska den normalt inom tre år lämna motsvarande överskott. Det slipper man om man återför pengar från reserverna i det egna kapitalet, förklarar ekonomichefen.
– Eftersom vi ser att vi har haft kostnader utöver det vanliga har vi sagt att vi skulle kunna använda den här pensions- och resultatutjämningsreserven. Om vi använder de här reserverna vi har i det egna kapitalet så kommer man inte att behöva återföra underskottet inom tre år. Det vill säga, vi behöver inte gå med motsvarande överskott.
Nämnder och styrelser som går med underskott har redovisat i sina verksamhetsberättelser vad de gör på kort sikt för komma närmare en ekonomi i balans.
– I verksamhetsplanen för 2019 ska det finnas en handlingsplan på lång sikt, säger Lena Lundberg.
Kommunstyrelsen har godkänt delårsrapporten, som även ska upp i kommunfullmäktige.