Utbildningsnämnden och socialnämnden anser att nödvändiga förutsättningar för att uppmärksamma och vidta nödvändiga åtgärder redan finns för att alla omyndiga flickor i Bodens kommun ska behandlas enligt svensk lagstiftning.
Rigmor Åström anser att svaret som kommunen levererat inte räcker.
– I svaret lutar man sig nästan uteslutande mot LVU (lagen om vård av unga reds. anm.) och man anser att lagstiftningen räcker, men problemet sitter bara delvis i bristande lagstiftning.
Grunden för att hon skrev motionen är dels brist på kunskaper, dels brist på samverkan.
– Jag hade hoppats att den här motionen skulle föra flickornas sak framåt. De flickor som kommer till Sverige och är gifta eller gifts bort. Jag är mycket besviken på det här svaret.
Hon fokuserade i sin motion på barnäktenskapen.
– Migrationsverket sade 2016 att man hade ungefär 132 asylsökande barn som var gifta, men bedömde att mörkertalet är stort. En del kan ha passerat Boden under den här tiden.
Hon anser att det finns mycket man kan göra för att förbättra och förstärka flickornas förutsättningar. Rigmor Åström delar inte majoritetens inställning att lagen räcker och påpekade att regering och riksdag tittar på det.
– I Sverige ska inga barn vara gifta och det finns saker vi kan göra lokalt. Man kan skapa riktlinjer och rutiner. Det innebär att stärka samarbetet med polisen inom ramen för Rådet trygghet och hälsa, man kan se till att tolkar inte kommer från samma land, religion och folkgrupp. Man kan, och det här är jätteviktigt, se till att berörda yrkesgrupper får bättre utbildning.
Rigmor Åström vill också att de föreningar som får kommunala bidrag ska utbildas så att de uppmärksammar problemen.
– Är man uppmärksam hittar man de här flickorna.
Béatrice Öman (S) höll bland annat med Rigmor Åström om vikten av utbildning för att kunna upptäcka tecknen. Samtidigt sa hon att motionen handlar om att besluta om att skyndsamt skaffa riktlinjer och rutiner, vilket förutsätter att det inte finns några.
– Den lagstiftning vi behöver har vi, de rutiner vi behöver de har vi.
Rigmor Åström ifrågasatte då varför man inte redovisat vilka rutiner och riktlinjer som finns i kommunens svar.
– Vi ska förhindra att flickorna förs utomlands och gifts bort. Det strider även mot barnkonventionen.
Inte heller Maria Schantz (M) bedömer att kommunen har utarbetade riktlinjer, för att klara av den här problematiken.
– Flickor som kommer från andra länder och har en annan kultur har samma rättigheter som svenska flickor och ska behandlas som barn. Det gäller även pojkar, som blir bortgifta mot sin vilja. Det är snart sommarlov och många kommer att åka till sina hemländer där barnäktenskap arrangeras.
Hon påpekade att Socialstyrelsen kommit fram till att kommunerna inte har tillräckligt med kunskap om riskerna med barnäktenskap och de negativa följderna det kan innebära för barnets utbildning, hälsa och säkerhet.
– Hur kommer det sig att Boden svarar så lättvindigt. Det är komplicerade förhållanden som kräver jobbiga beslut. Det ursäktar inte att vi rundar frågeställningen, utan vi bör istället angripa den och jobba fram riktlinjer, sa Maria von Schantz.
Sverigedemokraterna och Centerpartiet stödde motionen. Vänsterpartiet lade ned sina röster och den avslogs med röstsiffrorna 25 mot 20.