Nio av 22 får underkänt

Nio av 22 skolkök i Boden har fått underkänt vid livsmedelsinspektioner. Orsakerna är främst brister i egenkontroll och dokumentation.
? Skolköken har inte hunnit hänga med när livsme-delslagen ändrades, säger Bodil Gabrielsson, kostavdelningen.

BODEN2006-02-10 06:30
Bodil Gabrielsson är chef för kostavdelningen i Boden. Enligt henne har kommunens miljöinspektörer gått efter det nya systemet för egenkontroll i köken, som började gälla den 1 januari 2006. Det nya systemets kriterier har även gällt vid inspektionerna som är utförda under hösten 2005, uppger hon.<br>&nbsp;? Innan decembers utgång hade vi skickat in våra nya program för egenkontroll och redan i november?december arbetade vi efter dem, säger Bodil -Gabrielsson. <br>Nytt avancerat system<br>Hon säger att hon hoppas att köken därmed ska bli godkända vid nästa inspektion och hon tycker inte att det finns anledning till oro gällande skolmatens kvalitet.<br>Nu i januari fick Björknäsgymnasiets kök underkänt. I december underkändes Sandenskolans kök. Miljöinspektör Håkan Sundqvist bekräftar att de nya kraven på egenkontroll har bidragit till att vissa skolkök blir underkända. <br>&nbsp;? Det nya systemet är väldigt avancerat. Jag tror att det var NASA som först tog fram det, för att säkerställa maten till sina astronauter, säger han. <br>Systemet innebär bland annat att skolköken måste göra analyser över vilka risker som kan uppstå när det gäller livsmedelshanteringen och hur man ska agera om något går fel. Det handlar bland annat om kontroller av att leverantörer håller rätt standard på maten och att kartonger som maten förvaras i under transport är hela. Det nya systemet gäller för såväl livsmedelshantering inom kommunal verksamhet, som för restauranger och gatukök. <br>&nbsp;? Om det finns anmärkningar som gör att köken blir underkända har de tre månader på sig att rätta till felen, säger Håkan Sundqvist. <br>Tiotal anmärkningar<br>Andra orsaker till att skolkök och restauranger får anmärkningar kan till exempel vara en trasig list i ett kylskåp, golvbrunnar som inte rengjorts ordentligt eller sprickor i golvplattor, där det lätt fastnar smuts. Sandenskolans kök hade ett tiotal anmärkningar vid den senaste inspektionen, uppger Håkan Sundqvist. Bland annat saknades ett dokumenterat program för utbildning av personal och ett fullständigt städschema. Underhållsplanen för lokalen var inte heller komplett. Dessutom hade köket en anmärkning gällande inredning och utrustning, samt en anmärkning gällande golv, vägg och tak.<br>Men inte heller Håkan Sundqvist ser någon anledning till oro gällande skolmatens kvalitet.<br>&nbsp;? Skulle det finnas sådana brister i köken att det är risk för hälsan, då stänger vi direkt.<br><br>linda.kask@kuriren.com<br>0921/539 10
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om