Kommande vecka öppnar grindarna till den nya avfallsanläggningen som ligger alldeles intill kommunens egen avfallsanläggning i Svartbjörnsbyn på mark som bolaget har köpt fri.
I nuläget har bolaget tillstånd att ta emot 10 000 ton avfall per år, men i nya ansökan om miljötillstånd vill man utvidga till 250 000 ton per år, både icke-farligt och farligt miljöavfall. Samrådet med länsstyrelsen har inletts i slutet av augusti och fram till 30 september har både allmänhet och myndigheter möjlighet att lämna synpunkter. Närmast berört är ett sommarstugeområde 300 meter ifrån.
Fortum är ursprungligen ett finskt energibolag som idag är börsnoterat, finns i flera länder och arbetar med omhändertagande och destruktion av miljöfarligt avfall. På senare år har man alltmer börjat ägna sig även åt återvinning, inte minst av metaller som utvinns ur avfallet.
Intresset för Boden uppkom i och med H2 Green Steels och andra industriers expansion i området. Detta, förutspår bolaget, kommer att öka behovet både av utveckling av återvinningsmetoder för metallhaltigt avfall och behovet av deponering.
– Vi hanterar komplexa material och farligt avfall och har en del metoder för återvinning också, säger Jessica Cedervall, vd för Fortum Recycling & Waste Sverige.
Ett annat exempel på vad som kan behöva deponeras är asbest vid rivningar av hus och förorenad jord.
– Om man ska utveckla en ny industritomt eller ett bostadsområde och sanerar marken där man ska bygga, kan vi ta hand om avfallet.
Tänkbara kunder förutom H2 Green Steel är SSAB, LKAB och Luleå hamn.
– Än så länge har vi inte skrivit avtal med några kunder men redan nu går det att höra av sig om man är ett företag som har behov av att få hjälp med sitt avfall.
Listan av möjliga miljöeffekter som det redogörs för i tillståndsansökan kan verka skrämmande. Det är förutom buller, damning och nedskräpning även risk för förorening av yt- och grundvatten, utsläpp till luft, klimatpåverkan samt självantändning med brand som följd. När det gäller buller handlar det om containrar som tippas och hjullastare som körs, men det kommer att vara reglerat i miljötillståndet vilka nivåer som är tillåtna.
Cedervall anser inte att allmänheten behöver oroa sig.
– I en miljöansökan är man skyldig att redogöra för hur man agerar för att undvika miljörisker. Det kan vara risker förknippade med det i vissa fall, men vi har väldigt lång erfarenhet på området och vidtar de åtgärder som behövs för att hantera avfallet på ett säkert sätt.
Till en början är det bara ett par personer som arbetar på anläggningen, som i nuläget består av en stor asfaltsyta där de ska ta emot material och göra bedömningar och provtagningar, en byggnad för omklädning och matsal samt en deponicell för slutförvaring. Deponicellen är en konstruktion uppbyggd av täta material för att förhindra läckage. På sikt kan det bli ett 20-tal.
De har också byggt dammar för uppsamling av vatten från deponin och en vattenreningsanläggning
– Vi har krav på oss hur rent det ska vara innan det får släppas ut igen.
När kan ni starta den utvidgade verksamheten?
– Det är så klart myndigheten som äger den frågan, men vi hoppas att tillståndet ska beviljas senast 2025 och att man kan börja bygga 2025.