Ny kö och regler för nya förskolor

När barnen ska placeras på förskola vid nyetableringar har rutinerna ändrats. Det blir en ny kö. För- och grundskolechefen Bertil Sundström har också fått delegation att skapa väl sammansatta och fungerade barngrupper.

När Björkdungens förskola öppnas igen efter årsskiftet så gäller en ny kö. " Inga barn ska dock missgynnas i att erhålla plats i kommunal förskola i närområdet", säger Bertil Sundström.

När Björkdungens förskola öppnas igen efter årsskiftet så gäller en ny kö. " Inga barn ska dock missgynnas i att erhålla plats i kommunal förskola i närområdet", säger Bertil Sundström.

Foto: Foto: Lena Leffler

BODEN2018-11-01 05:30

Beslutet togs på barn- och utbildningsnämndens sammanträde förra veckan. Nämnden eller politikerna har klubbat igenom nya riktlinjer som gäller vid etablering av nya förskolor. Tjänstemännen, skolchefen och för- och grundskolechefen har sedan utarbetat rutiner vid barns placering på förskolan som antagits.

– Vi informerade politikerna hur vi ville verkställa deras beslut. Vi kommer att ta in nya köer för alla nya förskolor som alla har rätt att söka till. Det blir en separat kö vid öppnade av dessa, säger Bertil Sundström.

Högsta prioritet och huvudmannen Bodens kommuns skyldighet är att möjliggöra väl sammansatta barngrupper.

– Styrningen är ett led i kommunens utveckling av bra lärmiljöer. Vi går efter Skolverkets parametrar kring sammansättning och strävar efter mångfald i barngrupperna. Det är också viktigt att grupperna inte bara innehåller flickor eller pojkar eller bara ettåringar. Utan att det finns en spridning i ålder, kön, socialekonomisk bakgrund och barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling. Det sista områdena är ganska breda bakgrundsfaktorer.

Frågan är då vad som likställs med en nybyggnation. Just nu byggs Björkdungens förskola om med sex avdelningar totalt 112 platser som beräknas öppna vid årsskiftet 2018/ 2019.

– Det räknas som en nybyggnation för att Björkdungen utrymdes och alla barn flyttades. Det blir en helt ny förskola och omfattas av de nya rutinerna, säger Sundström.

Samma gäller vid bygget av förskolan Högvalla i Sävast med åtta avdelningar som startar 2021 med 136 platser och Sandens förskola med lika många platser och avdelningar som preliminärt startas 2022. De nya rutinerna innebär en separat antagningsprocess där båda föräldrarna måste ansöka om barnet inte har plats i kommunal förskola. Det blir också en ny ansökan vid en överflyttning till den nyöppnade förskolan. Barn som i dag har en plats vid en förskola som stängs har förtur till plats inom definierat område. Inga barn ska enligt Sundström missgynnas i att erhålla plats i kommunal förskola inom närområdet.

Men i slutändan, genom den ändrade delegationsordningen som gjorts, så blir det förskolechefen som får sista ordet vid urvalet av sökande. Utifrån rätt sammansättning, behov och storlek på barngrupp.

– Det beror också på hur många barn som söker. Om det blir fler än antalet platser blir det ett urval. Om det blir färre så kanske alla får plats. Men det stämmer att ansvarig förskolechef har sista mandat att se till så att barngrupper motsvarar utformningen så långt som möjligt för att få en så bra sammansättning.

lena.leffler@norrbottensmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om