Ny mathantering till äldre i glesbygd oroar
Snabbkylning ska göra kommunens matdistribution mer effektiv. Tanken är att kunna samordna tillagningen till ett enda kök.- Mat som fördelas ut för sex dagar framåt kan inte vara särskilt inbjudande, säger Patrik Degerman (s).
- I dag får de som har hemtjänst i Gunnarsbyn sin mat från skolbespisningen. Hemtjänstens personal hämtar den, säger Patrik Degerman.
Han menar att det fungerar mycket bra, de gamla får på så sätt färsk mat varje dag.
- Det är viktigt att det är bra kvalitet på maten.
Nu har s-föreningen vänt sig till kommunstyrelsen i Boden med en skrivelse i ärendet. Där pekar Patrik Degerman och föreningens sekreterare Roland Björk även på negativa effekter som en förändring av mathållningen kan ha för glesbygden. De befarar att hemtjänsten därmed får lägre arbetsbelastning, vilket i sin tur kan leda till att arbetstiden minskas.
- Vi behöver ju våra arbetstillfällen här i bygden, menar Patrik Degerman.
S-föreningen väljer att lyfta frågan nu, innan det fattas något formellt beslut. Patrik Degerman säger att han kommer att få en plats i fullmäktige från och med nästa år. Då tänker han skriva en motion i ärendet.
Tekniska utskottets ordförande Roger Bohman (c) är övertygad om att förändringen i mathanteringen kommer att innebära en stor kvalitetsförbättring.
- Vi är på väg att samla matproduktionen i ett kök, Björknäsgymnasiets kök. Det fungerar genom att vi införskaffar en anläggning för snabbkylning av maten, förklarar han.
Enligt Roger Bohman ska förändringen ske gradvis, nästa år börjar man med hemtjänstens mat.
- I dag är det dyrare att transportera maten än att laga den. Det sämsta man kan göra är att transportera maten varm, det är det vi gör i dag.
Den snabba nedkylningen innebär också att att maten får bättre hållbarhet, påpekar Roger Bohman. Han menar också att man måste ställa förändringen av matdistributionen mot andra besparingar, som exempelvis hårdare behovsbedömningar inom äldreomsorgen.
- Jag har haft möjligheten att följa en sådan här förändring av matproduktionen i min gamla hemkommun. Där har man infört det här systemet och det har inte hörts ett enda klagomål därifrån.
Roger Bohman påpekar också att förändringen kommer att ske stegvis, till att börja med kommer man inte att leverera mat för sex dagar i rad.
- Vi har inte uttryckt oss så drastiskt, till att börja med kanske maten levereras vid två tillfällen per vecka.
Även om den nya anläggningen kostar en del pengar är Roger Bohman övertygad om att mathanteringen blir mer ekonomisk på sikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!