Oppositionen rasar mot Nordmarks fallskärm

Inget nytt kommunalråd kommer att utses i Boden före sommaren. Samtidigt fortsätter reaktionerna från olika håll i kölvattnet av åtalet mot Claes Nordmark. 
– Jag tror att förtroendet för politiken tar skada av det som hänt, säger Conny Sundkvist (V).

Oppositionspartier kräver att fallskärmen till Claes Nordmark fryser inne.

Oppositionspartier kräver att fallskärmen till Claes Nordmark fryser inne.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2025-05-20 10:40
  • Claes Nordmark (S), tidigare kommunalråd i Boden, har avgått efter att ha blivit åtalad för brott. Ingen ny kommunstyrelseordförande kommer att utses före sommaren.
  • Oppositionspolitiker i Boden kritiserar Nordmarks rätt till en fallskärm på 1,3 miljoner kronor och kräver att omställningsstödet ska villkoras.
  • Nordmarks fall har väckt starka reaktioner, vissa menar att det skadar förtroendet för politiken, medan andra tror att det inte kommer att påverka partiet i stort.

18 mars gick Bodens Arbetarekommun ut med uppgiften om att kommunalrådet Claes Nordmark (S) hade polisanmälts och utreddes för brott. Sjukvårdspartisten Sead Maglic, vice ordförande i kommunstyrelsen, klev in i rollen som ordförande.

8 maj väcktes åtal för misstanke om försök till våldtäkt. Claes Nordmark avgick och först då kunde Socialdemokraterna i Boden inleda processen med att hitta en ny kommunstyrelseordförande.

Men det kan ta lång tid.

Först ska en nomineringsanmodan skickas ut till S-föreningarna i Boden och de ska ge sina förslag på kandidater. Därefter ska valberedningen sammanställa ett förslag och skicka till repskapet. Slutligen ska repskapet kalla till ett möte då en ny kommunstyrelseordförande väljs.

– Det kommer inte att ske före sommaruppehållet, fastslår Katarina Johansson, ordförande i Bodens arbetarekommun och betonar att det är viktigt att det får ta den tid som krävs för att allt ska gå rätt till och bli bra i slutändan.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, är det även möjligt att välja någon som inte sitter i kommunfullmäktige eftersom det handlar om ett fyllnadsval. Personen måste dock vara folkbokförd i kommunen.

Katarina Johansson ordförande i Arbetarekommunen Boden, berättar att inget nytt kommunalråd kommer att hinna väljas före sommaren.
Katarina Johansson ordförande i Arbetarekommunen Boden, berättar att inget nytt kommunalråd kommer att hinna väljas före sommaren.

Tror du att partiet skadas av det som har hänt?

– Nej, det tror jag inte. Vi är ett parti, vi jobbar på och har gjort det under hela tiden, säger Katarina Johansson.

Simon Matti, statsvetare vid Luleå tekniska universitet, har följt händelseutvecklingen i Boden.

– Jag är tveksam till att det får någon större påverkan på partiet i stort och synen på partiet, det är ju en enskild individ det handlar om.

Det kan dessutom vara svårt att mäta.

Simon Matti, professor i statsvetenskap, Luleå tekniska universitet.
Simon Matti, professor i statsvetenskap, Luleå tekniska universitet.

– Det är ovanligt att enskilda händelser får något stort genomslag i opinionen och opinionen kan ändra sig snabbt.

Men alla håller inte med.

– Det är trots allt den högst uppsatta förtroendevalda politikern i Boden som har blivit åtalad för det här brottet, så att säga att det inte påverkar förtroendet för politiken tror jag är att stoppa huvudet i sanden, säger Conny Sundkvist (V).

Att Claes Nordmark dessutom har rätt till en fallskärm på 1,3 miljoner kronor, tror han sticker i ögonen på väljarna.

– Det gör det ju oaktat vilken politiker som får det.

Conny Sundkvist, gruppledare för Vänsterpartiet i Boden, tror att förtroendet för politiken har rubbats.
Conny Sundkvist, gruppledare för Vänsterpartiet i Boden, tror att förtroendet för politiken har rubbats.

Nu kräver Conny Sundkvist tillsammans med Tobias Sundberg (M), Anders Pettersson (BA) och Emma Snellman (KD) i en skrivelse till kommunstyrelsen att det så kallade omställningsstödet ska villkoras.

"När systemet saknar tydliga gränser för vem som faktiskt förtjänar det, riskerar det att urholka förtroendet för hela det politiska systemet. Det säger sig självt, om du blir åtalad eller dömd för brott under din tid som politiker, då har du förbrukat det stöd du har fått från bodensarna", skriver de i ett gemensamt uttalande.

Claes Nordmark har ännu inte kvitterat ut något stöd och Conny Sundkvist hoppas att så aldrig kommer att ske.

– Reglementena vi har är helt orimliga och det är ändå kommunstyrelsen som ska bevilja det i varje enskilt fall. Jag hoppas att majoritetspartierna kan ta sig samman och åtminstone bordlägga ärendet tills skuldfrågan är avgjord.

En annan fråga som har väckt upprörda känslor är det massiva stöd som Claes Nordmark fick när han skrev om åtalet på Facebook.

Representanter för länets tjej- och kvinnojourer har i ett gemensamt debattinlägg i NSD skrivit att "när offentliga personer från hela Norrbotten väljer att stödja en man som står åtalad för försök till våldtäkt visar det hur långt vi har kvar i vår kamp".

Omställningsstöd

Den korrekta benämningen på fallskärmen är omställningsstöd.

Det betalas ut till förtroendevalda som haft sitt uppdrag på heltid eller betydande del av heltid – minst 40 procent – när de slutar, oavsett anledning.

Orsaken till att de anses behöva en extra trygghet är att deras lön är avhängig av valresultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!