Översten välkomnar förslag om värnplikt

Om en månad lägger regeringens utredare fram ett förslag som sannolikt önskar återinföra värnplikten. Överste Mikael Frisell välkomnar förslaget.

Ny värnplikt. Förslaget från regeringen skulle innebära en möjlighet att fylla ut leden med pliktskyldiga soldater om tillräckligt många frivilliga inte anmäler sig.

Ny värnplikt. Förslaget från regeringen skulle innebära en möjlighet att fylla ut leden med pliktskyldiga soldater om tillräckligt många frivilliga inte anmäler sig.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2016-09-01 15:42

Innehållet i utredningen presenteras inte förrän i slutet av september. Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet består regeringens utredning till stor del av ett förslag om att återinföra den allmänna värnplikten. Fast med vissa förändringar från det gamla systemet.

Enkät: Vill du göra värnplikt?

Förslaget skulle innebära att alla sjuttonåriga kvinnor och män i Sverige skulle få besvara ett formulär som ett underlag för mönstringen när de fyller 18. Men av en sådan kull med ungefär 100 000 personer kommer bara några tusen att väljas ut till plikttjänstgöring när de till slut fyller 19.

LÄS MER: Snart kan värnplikten återinföras.

Utredningen föreslår att Rekryteringsmyndigheten påbörjar arbetet redan nästa år. Det betyder att den första kullen soldater skulle placeras på landets regementen 2019. Överste Mikael Frisell är regementschef på I19 i Boden. Eftersom utredningen inte är färdig ännu vill han inte uttala sig om planerna. Men han är positiv till initiativ för att öka antalet personer involverade i totalförsvaret.

– För mig är det viktigt att vi får in tillräckligt med soldater. Jag vill ha människor som är frivilliga i så stor utsträckning som möjligt. Men om det inte finns tillräckligt många frivilliga så måste vi titta på möjligheten att komplettera de som saknas, säger han.

Just nu saknar försvaret soldater. Mikael Frisell ansvarar för försvarets grundutbildning på fem platser i norra Sverige. Där vill försvaret ha 435 platser men just nu har de bara 224 platser fyllda. Oavsett hur förslaget ser ut hoppas Mikael Frisell att fler ungdomar söker sig till det militära.

– Man kan ju bli förskräckt när man ser siffrorna. Men det är ett nytt system och det tar ett tag att tränga ut till ungdomarna, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om