"Politikerna tyckte inte de hade rätt till så mycket"

När gruppledarna i Bodens kommun diskuterade förslaget till nya anvisningar för bestämmelserna om omställningsstöd och pension för förtroendevalda stramade de själv upp det.

Omställningsstöder är till för att underlätta övergången till arbetslivet för förtroendevalda.

Omställningsstöder är till för att underlätta övergången till arbetslivet för förtroendevalda.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

BODEN2018-10-03 06:00

Kommunfullmäktige beslutade i april 2014 att fastställa bestämmelser om omställningsstöd och pension. Tillämpningsanvisningarna har nu omarbetats. De klubbades av kommunstyrelsen på måndagen.

Pensionsavtalet för förtroendevalda gäller politiker som tillträtt sitt uppdrag för första gången i samband med valet 2014 eller senare eller som i tidigare uppdrag inte omfattats av andra pensionsbestämmelser.

Omställningsstödet är till för att underlätta övergången till arbetslivet för förtroendevalda. Politiker som avslutar ett uppdrag, som totalt har uppgått till 40 procent av en heltid, kan efter minst ett års sammanhängande uppdragstid få stödet. De måste själva ansöka om det.

Stödet kan utges till kalendermånaden innan personen fyller 65 år.

I ursprungsförslaget var nivåerna på det ekonomiska omställningsstödet högre.

Pensions- och försäkringshandläggarna Camilla Sundqvist och Lisbeth Nordström berättar att det var gruppledarna själva som sänkte nivåerna.

– De tyckte inte att de hade rätt till så mycket när de avgår. De tyckte att 80 procent i stället för 85 stämde mer med det man får när man blir sjuk och arbetslös, säger Camilla Sundqvist.

Stöder är 80 procent första och andra året och 60 procent det tredje.

Även när det gäller stödets samordning med övriga förvärvsinkomster ansåg politikerna att man inte skulle göra undantag för ett prisbasbelopp första året.

– Gruppledarna tyckte att alla pengar ska samordnas.

De plockade även bort möjligheten att i vissa fall få förlängt ekonomiskt omställningsstöd.

Pensionsbehållningen innehåller ett obligatoriskt efterlevandeskydd, som kan väljas bort vid utbetalning, men inte dessförinnan.

Familjeskyddet vid dödsfall syftar till att efterlikna skyddet som övriga anställda inom kommunen har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om