Politiska polare i ohelig allians

På riksnivå skulle de vara som hund och katt och ett samarbete en ideologisk omöjlighet.
Men i Bodens kommunhus råder rena mysstämningen mellan kompisarna Olle ljus-blå och Bosse mörk-röd.
För allra heligast i den oheliga alliansen är inte den politiska ideologin - utan Bodens kommuns bästa.

BODEN2006-09-04 06:00
I Sveriges kommuner blir det fler och fler så kallade oheliga allianser där rött och blått samarbetar.
I det av tradition röda Norrbotten finns det flera olika exempel på detta; Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Kalix och Boden. I Boden förlorade chockade sossar makten 2002 efter att ha haft den i hela 67 år, under vissa mandatperioder med egen majoritet.
Redan före valet gjorde vänstern klart att man under inga omständigheter skulle samarbeta med s.
- Sossarna sa att vi hade tagit makten ifrån dem. Det var ju ett lustigt sätt att se på demokrati, säger Bosse Strömbäck och skrattar.
Vänstern valde i stället för ett rött styre alliansen och genom sina sex mandat i kommunfullmäktige tog man tillsammans med centern, folkpartiet, miljöpartiet, sjukvårdspartiet och moderaterna makten i Bodens kommun.
- Det är ett av skälen till att planen går nästan varje dag till Boden i och med att sossarna är livrädda för den här utvecklingen på kommunal nivå. Det var samma sak i Kalix förra mandatperioden, säger vänsterns kommunalråd Strömbäck som av finansminister Pär Nuder kallats djävulen från Boden.

"Närmast en prestation"
I Olle Lindströms fall visste inte väljarna före valet vad det skulle bli.
- Alla är ju medvetna om att ett parti med sex mandat inte kan bilda egen majoritet. Vi hade suttit i opposition i otroligt många år och tänkte att vi tar den här chansen. Det är närmast en prestation, det som vi genomfört under den här tiden, säger Olle Lindström.
Men det hade kunnat bli en allians med det stora röda partiet för moderaterna.
Socialdemokraternas dåvarande kommunalråd Christian Lindgren flirtade flitigt med bland andra Lindström och kom med konkreta förslag på hur sossar och moderater skulle kunna styra Boden.
- Jag kan berätta att de enda som inte blev hårt uppvaktade av sossarna, det var vänsterpartiet, säger Strömbäck.

- Jag upplever inte att vi haft svåra frågor på det sättet därför att alliansavtalet, det är ju inget under av intelligens och kvalificerad text, men de har en egenskap som människor kanske inte tänker på. Vartenda ord i det har vi tillsammans diskuterat igenom så ingen behöver tolka det. Där la vi ner ett ordentligt jobb och det har också gjort att vi inte har behövt sitta i tolkningar. Det är klart att det dykt upp någon fråga, men folk skulle vara förvånade om de skulle veta vilken harmoni det varit formellt och informellt.
- Vi har gjort strategiska val i alliansprogrammet. Bland annat om att inte utmana varandra med ideologiska frågor, svarar Bosse Strömbäck.
- Det stämmer bra, säger Olle Lindström, nickar instämmande och fortsätter:
- Och det har gått fullständigt lysande! Sjukskrivningar, ekonomi ... det mesta har blivit mycket bättre. Det finns det papper på.
- Vi har fått hedersomnämnande som en av de bästa kommunerna när det gäller ekonomisk planering, strategiska planer och mätbara och tydliga mål. Internt har vi lagt ner en massa jobb, men det har gett resultat. Ekonomin var ju i fritt fall, säger Olle Lindström.

Överlägset kontaktnät
Det moderata kommunalrådet tycker att det är en styrka att det är många partier som styr Boden.
- Det finns en styrka i en allians med sex partier. Det är sex partiers företrädare politiskt, det är sex partiers föreningar med deras medlemmar som också tar del av alla beslut som ska fattas. Det finns en fantastisk bredd och bakgrund - så ur demokratiskt perspektiv är en sån här bred allians naturligtvis bättre än ett enda parti, säger Olle Lindström.
Strömbäck fortsätter:
- Jag håller med. Det spända läge som rådde i kommunen har vi lyckats harmonisera. Just bredden i det läge vi befann oss har varit otroligt framgångsrikt.
Vem som skulle bli kommunstyrelsens ordförande orsakade inte heller några stridigheter.
- Olles kontaktnät, inte minst när det gäller trovärdighet på företagssidan och annat, var överlägset. Med tanke på det var det ingen tillfällighet att jag och Kenneth Backgård, på våra partiers uppdrag, åkte upp till Heden och Olle och sa att vi ville att han skulle ta heltidstjänsten som kommunalråd eftersom Olle med sin erfarenhet och bakgrund som politiker var mest lämplig att ta ks-rollen. Och det sa vi inte för att vara snälla med Olle, utan för att vara snälla med oss själva. Vi ville ju att det här skulle funka.
- Jag brukar skämtsamt säga så här att när jag och Kenneth kom upp till Olle i hans frus varma hem i Heden såg jag att han tittade på oss och tänkte att "men vem av de här tokena tror nu att han blir kommunalråd", säger Bosse Strömbäck.
Olle skrattar hjärtligt.
- Vi var från partierna tillräckligt kloka att titta på hur det här ska bli så bra som möjligt för kommunen och inte för partiet, säger Bosse Strömbäck.
- Nej, men man har den inte som prioritet nummer ett. Här var vi överens om att vi skulle arbeta för kommunens bästa i och med den situation som rådde. Men naturligtvis finns ideologin med i bakgrunder och diskussioner, säger Olle Lindström.
- Sedan har både Olle, jag och de andra kamraterna i alliansen, väldigt tydligt påpekat i våra partiföreningar att de måste vara alerta och driva partipolitik. Det får inte bli så att kommunmedborgarna tror att det inte är någon skillnad mellan partierna. För det är stor skillnad och det är gott för samhällsklimatet och samhällsdiskussionen. Men vi har ju ett uppdrag från kommunmedborgarna att sköta hela kommunen. Vi har väl ibland upplevt att det inte har varit fallet och därför betonar vi så tydligt, och jag för mina kompisar i vänstern, att "ni i partiets styrelse och ni som jobbar med partiarbetet, kör stenhårt med värderingarna, men förvänta er inte att jag ska göra det här. Här har jag ett uppdrag av kommunmedborgarna", säger Bosse Strömbäck.
Lindström fyller i:
- Det är skilda skålar. Man måste komma ihåg på vilken stol man sitter.

Grundbultar i samarbetet
Nu har de sex partierna snart suttit fyra år vid makten och skrivit förre kommunalrådet (s) Christian Lindgren med flera på näsan.
- Det kommer inte att hålla till hösten, sade Christian Lindgren, berättar Olle Lindström.
Fler och fler väljare röstar olika i kommun- och riksdagsval. På riksnivå väljer man exempelvis utifrån frågor om hur den offentliga sektorn ska finansieras medan man i kommunvalet ser mer till vettiga människor och de man litar på, tror de två.
Ett väl genomarbetat alliansavtal likt ett rättesnöre, respekt för varandra, personkemi och Bodens bästa har varit grundbultarna i samarbetet som gett partiföreträdarna ökad förståelse för andras politik och ideologier.

- Jag fortsätter gärna, säger Lindström och Strömbäck har inte heller något emot det.
Valresultatet och sedan ytterst respektive partis medlemmar avgör det, men kanske klarar sig Olle utan Bosse efter kommande val.
- Jag sa till Olle häromdagen att jag hoppas innerligt att det inte går så dåligt för Olle så att han är tvungen att ha vänstern utanför alliansarbetet. Tänk dig sossarna och vänstern i opposition - vilken mardrömssituation, säger Bosse Strömbäck och skrattar.
- Vilka härliga debatter i fullmäktige, svarar Lindström med ett leende.

- Det tror jag ärligt är ett mardrömsscenario för Olle. Då har de här anspänningarna profilerat sig igen om dom tvingar dig att göra saker som inte hela kommunen är med på. Då tror jag att det blir den här gungbrädeeffekten och det blir en spänning i samhället igen. Då blir det besvikelse på det blocket och så kommer nästa block tillbaka, svarar Bosse Strömbäck med allvarlig stämma.
- Vi skapade ju faktiskt politisk stabilitet och lugn och ro och jag har sagt till de mina att det inte är något självändamål att ändra på det när det gått så bra, slår Olle Lindström fast.
Efter den 17 september får vi svaret.
Ohelig eller helig allians?
Bildtexter
olleochbosse5
NÖJD. I det förra valet fick Olle Lindströms parti moderaterna 12,6 procent av rösterna i kommunvalet i Boden. I och med att Lindström varit kommunstyrelsens ordförande i alliansen spår många att moderaterna kommer att gå framåt kommande val.
Foto: LINDA WIKSTRÖM

olleochbosse4
NÖJD. 12,6 procent av rösterna fick också Bosse Strömbäcks vänstern. Vänstern har tagit stryk i liknande allianser på andra orter och den risken visste partiet fanns innan man gick med.
- Men jag tror, trots allt, att vi går ganska skadefria igenom det här. Vi gjorde det för Bodens bästa, säger Strömbäck.

olleochbosse1 (DRAGARBILD INNE I TIDNINGEN)



olleochbosse2 eller 3 rekommenderas för ETTAN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om