Populära Rödbergsfortets framtid oklar: "Går med underskott"

Rödbergsfortet i Boden brottas med ekonomiska utmaningar och det finns oklarheter runt den framtida driften.
– Bodensarna är väldigt oroliga, säger Sally Sundbom, som skött guideverksamheten via sitt företag 20 år, men sedan lämnat över ansvaret till Bodens kommun.

Guiden Ralf Adolfsson visar runt besökarna inne i fortet. Bilden är tagen vid en visning för några år sedan. Här inne syns köket och Kronans porslin.

Guiden Ralf Adolfsson visar runt besökarna inne i fortet. Bilden är tagen vid en visning för några år sedan. Här inne syns köket och Kronans porslin.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2025-02-15 13:00

Före jul publicerades en insändare i Kuriren skriven av Hans Karlgren, som själv är en av de gamla officerare som har guidat besökare inne på fortet. Han konstaterar att det i nuläget inte går att boka in några besök på Rödbergsfortets hemsida och att det saknas ett fungerande telefonnummer. Det han befarade är att kommunen har lagt fortet "i malpåse".

undefined
De olika rummen inne i fortet ser ut som de gjorde på den tiden de användes och har kvar samma utrustning.

Tidigare har fortet hållit öppet med fasta visningstider sommartid och vintertid har det gått att boka in sig på guidade turer.

– Det har vart populärt, berättar han för Kuriren.

undefined
Att bevara Rödbergsfortet och kunna visa upp det för besökare är viktigt eftersom det utgör en så central del av Bodens historia menar Hans Karlgren.

Efterfrågan på visningar har varit stor från privatpersoner, grupper, föreningar, företag, myndigheter och – inte minst – utländska besökare.

– De sistnämnda lär ju inte bli färre utifrån medlemskap i Nato och bygget av Stegra.

Sally Sundbom, som själv arbetat hela sitt yrkesliv inom Försvarsmakten, har tidigare drivit verksamheten på fortet i sitt aktiebolag Fästningsguiden tillsammans med sin familj. Hon har anlitat 16 guider, alla gamla officerare som kan historien om fortet utan och innan och har varit villiga att hoppa in både sommartid och vid bokade besök resten av året.

undefined
Efter 20 år valde Sally Sundbom att sätta punkt för sin verksamhet på Rödbergsfortet för några år sedan. Nu är hon orolig för fortets framtid.

– Jag jobbade nästan dag och natt utan att ta ut särskilt mycket i lön, för jag tyckte det var så roligt, berättar hon.

Frekvensen har legat på mellan 6 000 och 9 000 besök per år.

– Var det några stora arrangemang i Boden spillde det över på oss. Vid större övningar var det militärer som hade hört talas om Bodens fästning och ville se när de hade lite tid över.

undefined
Guiden Ralf Adolfsson visar runt besökarna inne i fortet. Bilden är tagen vid en visning för några år sedan. Här inne syns köket och Kronans porslin.

Efter insändaren har hon fått flera samtal.

– Många säger till mig att de är oroliga för fortets framtid. Det här är en sak som är viktig för Boden.

2021 kände hon för egen del att hon behövde trappa ner, efter att ha driftat fortet i 20 år, och har hunnit fylla 80 år. Då gick verksamheten över i kommunens regi. En föreståndare anställdes, men hon är inte kvar och i dag finns det inte längre någon föreståndare.

undefined
Sally Sundbom drev Rödbergsfortets verksamhet i eget företag.

Sally Sundbom är själv orolig.

– En nedläggning skulle vara katastrof. Detta är en av de saker som verkligen är typiska för Boden.
Men så illa ska det inte gå, bedyrar Fredrik Rönnberg, biblioteks- och museichef i Bodens kommun.

– Statusen är att framtida driftsform är under utredning. Vi måste hitta en ekonomiskt hållbar lösning, säger han.

Rödbergsfortet ägs av Statens fastighetsverk (SFV) och hyrs av Bodens kommun på ett flerårigt avtal. 

Trots att Rödbergsfortet har fått statsbidrag på 500 000 kronor per år genom myndigheten Statens försvarshistoriska museer blev underskottet ifjol cirka 377 000 kronor i år.

undefined
I Rödbergsfortet finns mycket att titta på och många som har gjort lumpen känner igen den här typen av sängar.

Han bekräftar att ingen arbetar med Rödbergsfortets verksamhet just nu, men han söker en föreståndare som vill arbeta 4,5 månader över sommaren då det är flest besök.

– Parallellt har vi fått i uppdrag från politiken att utreda möjligheten att lägga ut en del av verksamheten på privat drift.

Ingen av de föreningar som tillfrågats har varit intresserad av att driva fortet för kommunens räkning. Därför har man landat på alternativet att upphandla och låta en tredje part hyra fortet, men det är komplicerat. Befintligt hyresavtal mellan Bodens kommun och Statens fastighetsverk tillåter inte Bodens kommun att hyra ut i andra hand, så detta är något som först måste lösas.

undefined
Fredrik Rönnberg, biblioteks- och museichef i Bodens kommun, hoppas på en ekonomiskt hållbar lösning för Rödbergsfortet i framtiden.

Ekonomiskt sett har Rödbergsfortet gått med underskott hela tiden, berättar han, trots att det är fullbokat under somrarna.

– Fortet kan inte bära sina egna kostnader med en lönekostnad året runt, städ, uppvärmning och snöröjning, samtidigt som man endast har intäkter under sommaren. 

De intäkter som fortet har inbringat vintertid i samband med konferenser och bokade besök är så låga att de inte har gjort någon skillnad, menar han.

En lösning med en säsongsanställd föreståndare verkar vara enda sättet att få det att gå runt enligt utredningen. Men det finns också nackdelar med det. Främst för att det kan vara svårt att rekrytera någon som vill jobba så kort tid, men också för att det leder till brist på långsiktighet och begränsade möjligheter att utveckla verksamheten.

– Rödbergsfortet är mycket viktigt för Boden och det är högt prioriterat att hitta en lösning. Därför har vi den här temporära lösningen inför sommarens högsäsong, för att verksamheten inte ska behöva stänga.

undefined
Guiden Ralf Adolfsson berättar för besöksgruppen om hur det gick till när man skulle komma in genom grinden till fortet under en visning för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!