Positiv och negativ trend i handeln

Dagligvaruhandeln har ökat, medan sällanvaruhandeln har minskat något i Bodens kommun. ”Jag käkar ute och handlar mat till hemmet. Annat köper jag ofta online eller far till Luleå”, säger Felix Wennskog.

"Stadskärnor och centrum i stort sätt i alla kommuner i hela landet har utmaningar i och med konkurrens från e-handel och storköpsområden,", säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

"Stadskärnor och centrum i stort sätt i alla kommuner i hela landet har utmaningar i och med konkurrens från e-handel och storköpsområden,", säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

BODEN2019-02-11 05:00

År 2016 ökade handeln sin omsättning i Boden och den uppgick till totalt 1,429 miljard kronor. Året därpå sjönk den till 1,423 miljard. Mellan åren 2010 och 2017 var det som flest sysselsatta 2015, totalt 580 personer. Motsvarande siffra 2017 var 551.

Felix Wennskog, 27, sitter med Linda Berggren, 25, och Gustav Nilsson, 26, på fiket i 43:an.

– Aktivt går jag till Gilla och Kreativ. De är nischade. Det är roligt att det finns en stor konstnärbutik i Boden. Men när jag ska köpa elektronik kollar jag online, säger Linda.

Felix handlar födelsedagspresenter på stan.

– Jag smiter in på Gilla ibland och smyger in på HM, men de har också en egen hemsida.

Han beställer flera plagg samtidigt, som kommer i en kartong till Ica. Då passar han på att handla mat där samtidigt.

– Man handlar av bekvämlighet på nätet, säger Linda Berggren och tycker att det där är lätt att jämföra priser till exempel på Pricerunner.

– Vi tillhör slit-och-släng generationen och man vill inte betala mer än vad man tror att man behöver även om dyrare kläder håller längre.

Gustav Nilsson säger att han sällan handlar kläder, men när han gör det går han till Örjans bara för att det är lokalt.

– Jag går dit några gånger per år, så det blir någon skjorta och ett par jeans.

Tänker ni på konsekvenserna av handelsvanorna?

– Absolut, svarar alla tre unisont.

Gustav Nilsson menar att det blir en ond cirkel. Utbudet är större på nätet, men eftersom färre handlar lokalt kan butikerna inte utöka sitt sortiment.

Linda Berggren upplever att många butiker riktar sig till konsumenter i högre medelålder.

– Det är de som går ut på stan och handlar. Få butiker riktar sig till oss under 30.

Kommunen utreder för närvarande hur den kan bidra till att göra centrum ännu mer attraktivt för människor att vistas i, uppleva och handla i.

– Stadskärnor och centrum i stort sätt i alla kommuner i hela landet har utmaningar i och med konkurrens från e-handel och storköpsområden. Vi ser också att kommuner som jobbar strategiskt med att ha ett attraktivt centrum ofta klarar sig bättre, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd, och fortsätter:

– I Bodens kommun har vi haft en positiv omsättningsutveckling på dagligvaror med plus tre procent det senaste året och sällanvaruhandeln har haft en negativ utveckling med minus 0,7 procent. Så det håller inte på att gå i diket.

Boden har legat ganska konstant på samma nivå avseende sällanköpsvaror, medan dagligvarorna har ökat bland annat tack vara ett starkare utbud längs Lulevägen.

– Nu bygger Lidl och det är jättebra att få en dagligvarubutik vid den infarten till Boden också.

Claes Nordmark bedömer att det är viktigt att det händer saker och att det är mysigt och trevligt i centrum.

Under 2018 påbörjades ett bakgrundsarbete och ett konsultföretag gjorde en analys av hur läget är i Boden och liknande kommuner för att se vilka möjligheter som finns och vad Boden bör göra.

Enligt konsulterna är det viktigt att Boden behåller den marknadspositionen kommunen har idag. Rapporten visar också att bodensarna är relativt köptrogna för en kommun av Bodens storlek och med tanke på närheten till Luleå.

– Det är positivt och de tycker det vore bra om man kan koncentrera sällanköpshandeln till centrum. De bedömer att det kommer behövas mera yta för handel utifrån handeln och befolkningsutvecklingen. Det är också positivt och man kan tänka sig en annan typ av handel, som kan behöva lite större yta exempelvis på Ing3-området. Det finns ett sug hos bodensarna efter volymhandelsbutiker som Clas Ohlson, Jula och Biltema, säger Claes Nordmark.

Kommunen har länge försökt att få hit sådana företag för det skulle gynna all handel.

Konsulterna trycker också på att miljön i centrum har betydelse; gatubeläggning, belysning, växter och torg.

– Upplevelser blir allt viktigare för folk för att dras till centrum.

Kommunalrådet bedömer att det därför måste finns trevliga fik och restauranger och möjligheter att uppleva saker.

Därför har Bodens kommen, Företagarna, fastighetsägarna och butikerna i centrum startat ett gemensamt arbete med att bryta ned konsultrapporten och se över vad som är rimligt och möjligt att göra.

– Åtgärdsplanen är inte riktigt klar ännu, men den knådas på. Jag tror och hoppas att den blir så pass färdig till våren att vi kan redovisa den. Det är bra om bodensarna känner till våra tankar så att fler kanske kan får upp ögonen för vikten av att handla lokalt, säger Claes Nordmark.

Fakta

Utvecklingen i dagligvaruhandeln var -1 procent år 2016-2017 och +14 procent år 2013-2017. I sällanköpsvaruhandeln var den 0 procent år 2016-2017 och +6 procent år 2013-2017. Restaurangerna har haft en starkare utveckling än handeln, +9 procent år 2016-2017 och +28 procent år 2013-2017. Utvecklingen i Boden liknar den i riket med starkast utveckling år 2013-2017 i restaurangnäringen och svagast i sällanköpshandeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om