S-politiker begär utredning av riksdagen

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot, menar att det inte är något nytt att det är svårt att få tillgång till kapital i glest befolkade områden. Det påverkar inte bara bostadsbyggande av flerfamiljshus.

Ida Karkiainen (S) ska nästa vecka när hon är tillbaka i riskdagen lämna in en beställning till Riksdagens utredningstjänst.

Ida Karkiainen (S) ska nästa vecka när hon är tillbaka i riskdagen lämna in en beställning till Riksdagens utredningstjänst.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Boden2019-10-31 05:00

Ida Karkiainen menar att man har försökt attackera problemet med oviljan att investera kapital i glesbygd och landsbygd från lite olika håll. Bland annat lyfte den parlamentariska landsbygdskommittén upp frågan som en punkt.

– Riksdagsgruppen har i lite olika konstellationer sedan jobbat vidare med frågan på lite olika sätt. 

Hon förklarar att det är många norrbottningar och framför allt inlandsbor som hört av sig och sagt att det är svårt att få lån att renovera sina hus på landsbygden för att bankerna inte lånar ut pengar.

– Att bygga nytt är i princip omöjligt om man inte har jättemycket sparkapital själv, säger Ida Karkiainen. 

Hon berättar att de också möter många lantbrukare, som har svårt att få kapital till investeringar i lantgårdar och lantbruk.

– Det kan vara jättesvårt att generationsväxla lantbruken när de unga som vill modernisera jordbruket, inte kan det, säger Ida Karkiainen, som tillägger att upplevelsen är att det har blivit värre. 

Hon säger att de ska ta tag i frågan och grotta ned sig lite djupare i den. Därför ska hon nästa vecka lämna in en beställning till Riksdagens utredningstjänst, RUT, för att få reda på hur det ligger till. 

– Jag ska slipa på formuleringarna i veckan. Vi vill att de undersöker om kapitalinvesteringarna går till huvudstäderna och att det är vi på gles- och landsbygden som betalar för dem. 

Den RUT-rapporten ska bli ett underlag för att sedan kunna gå vidare med frågan. 

Karta: Riksdagshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!