Så brygger du din egen öl

Att brygga sin egen öl är hetare än någonsin. Joel och Klas i Bodens Bryggeriförening visar hur du går till väga för att få färdiga flaskor lagom till semestern.

Bryggare. Klas Augustin, Joel Andersson och resten av Bodens Bryggeriförening träffas då och då för att brygga öl tillsammans.

Bryggare. Klas Augustin, Joel Andersson och resten av Bodens Bryggeriförening träffas då och då för att brygga öl tillsammans.

Foto: Josefin Wiklund

Boden2017-05-25 09:00

I en källare på Ing 3-området i Boden finns flera hundra liter öl på jäsning i stora plasttunnor, ännu mer lagras sista tiden på flaska eller fat och en handfull kylskåp är fyllda av färdig gyllenbrun brygd i etiketterade flaskor.

Här håller Bodens Bryggeriförening till en eftermiddag i veckan för att brygga sin egen öl. Just i dag heter bryggarna Joel Andersson och Klas Augustin. Sex-sju timmar tar en bryggning totalt.

– Det går att nörda ner sig till en sjuk nivå men jag är ingen nördare, jag vill bara brygga egen öl och lyckas få den att smaka bra. Det är en rolig process, säger Joel som varit med i föreningen sedan 2015.

Han minns tillbaka på det ihärdiga arbetet med att blöta, gnugga och klösa bort etiketter på gamla flaskor att fylla med ny brygd, och kastar tacksamma blickar på de nyköpta lådorna med tomma, rena flaskor.

– I början vart det kokobello ibland och ibland vart det jättebra, nu får vi till det nästan jämt, säger han.

När vi kommer på besök är de i full färd med att brygga en weissbier.

– De flesta börjar med IPA och APA för att det är lättast. Det finns alltid öltrender och just nu är NEIPA den största trenden, New England IPA, säger Klas.

I ett bryggverk kokar just nu söt mäsk av malt och vatten med humle i 70 minuter och sedan är det dags att tillsätta jästen.

– Jästen är en grundstomme i ölen, det är den man börjar med och den ger mycket karaktär, säger Klas.

Hur den färdiga ölen kommer att smaka beror på en rad parametrar, bland annat vilken sorts malt, humle och jäst som används och hur mycket men även tid och temperatur är viktiga faktorer.

– Den här ska bli lite bananig förhoppningsvis. Det jag tycker är kul är att experimentera och ta fram nya smaker. Ju mer man läser desto mer vill man lära sig, det är omöjligt att bli fullärd, säger Klas.

När den här ölen jäst i tre veckor ska den tappas upp på flaskor med socker och jäsa ytterligare ett par veckor, det är så kolsyran skapas.

Om du själv är intresserad av att prova brygga ska du läsa Klas och Joels tips i faktarutan här intill. Det tar ungefär fem veckor för ölen att jäsa klart så om du vill ha färdiga flaskor lagom till semestern ska du börja brygga nu. Lycka till!

Kom igång

Köp en bryggsats eller kolla upp ett recept på nätet. Ölbryggarforum är en outsinlig källa till information.

Gå med i en ölbryggarförening för att få lära dig av andra.

Börja med en IPA, det är enklast och går snabbast. Lager tar lång tid och är svårt att få till.

Var noggrann och skriv ner allt du gör – innehåll, temperaturer och tider – så att du kan göra om ölen om den blir jättegod.

Tänk på hygienen, allt måste vara kliniskt rent. Annars kan man ölen få infektioner, mögel eller explodera.

Du behöver: Malt, humle, jäst och vatten. Och till bryggningen behövs ett bryggverk (eller en stor gryta), termometer, våg, refraktometer, hydrometer, jästunna, flaskor och kapsyler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om