Skatteverket om Nordmarks bilkörning: Reglerna är ganska stränga

Claes Nordmarks resor med kommunens poolbil till sin hemadress kan vara förmånspliktiga.
– Att köra till och från bostaden har inget med jobbet att göra, om man svarar generellt, och reglerna om bilförmån är ganska stränga, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på rättsavdelningen hos Skatteverket.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, har svårt att se att en politikers resor till bostaden kan räknas som arbetsresor.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, har svårt att se att en politikers resor till bostaden kan räknas som arbetsresor.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Boden2025-03-13 07:44

Reglerna säger att om en arbetsgivare lånar ut en bil till en anställd för privata resor vid fler än tio tillfällen på ett år eller mer än 100 mil på ett år, då har den anställde en bilförmån som arbetsgivaren ska redovisa i arbetsgivardeklarationen, förklarar Pia Blank Thörnroos.

Att som Claes Nordmark åka 250 gånger till bostaden på ett år och 60 gånger till föräldrarna med kommunens poolbil framstår för henne som att den har använts privat.

Claes Nordmark själv har hänvisat till att han behöver ta hem bilen på grund av att han har jour eller beredskap och måste finnas till förfogande. För den som använder jourbilar finns särskilda regler, berättar hon, men har svårt att se att ett kommunalråd kan falla in under det regelverket.

– Du kanske har jour om du är brandman så att du måste ta bilen några dagar per månad. Om du i så fall inte använder bilen till någonting annat än att åka ut och släcka en brand klockan två på natten, då kan det vara skattefritt. Ett annat exempel skulle kunna vara en läkare på ett sjukhus som har beredskap i hemmet. 

En sådan jourtjänst är oftast särskilt reglerad i ett avtal.

– Att man upplever sig jobba mycket och att man är i tjänst dygnet runt är något annat, det är inte en jourtjänst i den bemärkelsen. Man kan inte ha jour dygnet runt i ett år. Reglerna är stränga och det finns inga undantag för kommunpolitiker eller förtroendevalda. 

Vems ansvar är det att betala in förmånsskatten?
– Det är både arbetsgivarens och den enskildes ansvar. Framförallt har arbetsgivaren ett ansvar att hålla ordning på hur bilarna används och se till att det redovisas rätt i arbetsgivardeklarationen.

Bryter man mot reglerna kan det bli fråga om skattetillägg enligt Pia Blank Thörnroos.

– Jag kommenterar inte det enskilda fallet. Mitt råd i sådana här situationer är att kommunen vänder sig till Skatteverket och reder ut den uppkomna situationen.

Kommer Skatteverket att starta någon granskning?

– Det varken kan eller får jag svara på. Skatteverket omvärldsbevakar, men min grundinställning är att när det handlar om offentliga arbetsgivare så har de ett väldigt stort eget ansvar. Staten ska inte behöva ägna tid och resurser åt att kontrollera dem, det är ett baskrav att de gör rätt och att de rättar till något om de gör fel.

Att åka hem och byta en kavaj, eller åka hem och jobba hos föräldrarna, finns det någon möjlighet att det kan vara ok?
– Ok är det, men frågan är om det inte är en privat resa. Jag jobbar ju själv hemma rätt mycket men det blir inte en arbetsresa för det. Det är fortfarande en resa till och från arbetet och den här personen har väl sitt tjänsteställe i kommunhuset. 

Att låna en bil till en tjänstresa är en annan sak, poängterar hon.

– Det kan man naturligtvis göra och passerar han då sina föräldrars hus, jag menar verkligen passerar på vägen, är det klart att han kan stanna och säga hej till mamma och pappa. Men jag vet inte om det är detta det handlar om här, därför är det bättre att kommunen kontaktar Skatteverket och reder ut det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!