Skivor till kaffet lockade många
Kaffe med klassiskt dopp intogs till toner från förr när 1950-talet återuppstod hos Röda korset. - På den tiden hade jag som roligast, sade Ruth Forssén.
TA EN TILL! Karin Risberg bjöd Gunilla Frisk på en småkaka.
Foto: Linda Kask
Idén till en dag i 1950-talets tecken kom från kommunens äldreinformatör, Ingegerd Antonsson. Under våren följer fler temadagar. - Det är ett sätt att locka ut äldre från sina äldreboenden och ge anhöriga ett utflyktsmål, förklarade Ingegerd Antonsson. En arbetsgrupp tillsattes och förutom personal och frivilliga från Röda korset ingår även Alf Lindgren, inte i egenskap av körledare, ska tilläggas. - Nej, vi tyckte att vi behövde en herre i gruppen, småskrattade Gunnel Larsson, ordförande i Röda korsets Bodenkrets. - Han kom med för sin personlighets skull, tillade Stina Elming, en av många som arbetar frivilligt inom Röda korset. Hon är för övrigt den som ställer och upp bakar fikabröd och hade dagen till ära svängt ihop både regnbågskaka och vetelängd, som serverades tillsammans på ett fat, ett riktigt "1950-tals-set", påpekade hon. En som verkligen njöt av musiken till fullo var Maj-Britt Lindmark, som kommit från äldreboendet Åcenter. Med ett stort leende på läpparna klappade hon takten. - Det är så bra. - Musiken betyder allt för de äldre, de sjunger med av bara farten. Det är väldigt positivt, påpekade Alf Lindgren.
Skivor till kaffet var ett radioprogram som sändes från 1957 till 1993. Programledare var Bertil Perrolf. Första programmet sändes från arbetsplatsen Mölnlycke sytråd i Göteborg, därefter följde 1.500 program som sändes från olika arbetsplatser runt om i landet.
Stinas regnbågskaka
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och beströ två avlånga formar, förslagsvis med kokosflingor. 2 ägg 2 dl socker 1 dl gräddmjölk 2 msk smält smör 2½ dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk kakaopulver 1 msk vaniljsocker Vispa ägg och socker pösigt. Rör i gräddmjölken, smöret och vetemjölet uppblandat med bakpulvret. Dela smeten i två delar. I den ena delen rör du i vaniljsockret och i den andra delen rör du i kakaopulvret. Häll varje del i var sin form Grädda i ca 15-20 minuter. Kolla med en sticka. Fyllning Smörkräm 1 hg osaltat smör 1 dl florsocker 1 äggula Röd och grön karamellfärg. Rör ihop. Dela fyllningen i tre delar. En del grön, en del röd, en del vit. Dela sockerkaksbottnarna i två delar längs efter. Varva bottnar och fyllning i en vacker konstellation.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!