Skolelever vill ha godare mat

Tröttnat på skolmaten? För elever på Brönjaskolan i Sävast blev längtan efter pizza och fyllda mackor så stark att de skrev ett brev till kommunen. Eller rättare sagt, en kravlista med namnunderskrifter.

BODEN2006-11-16 06:00
Elever på Brönjaskolan i Sävast verkar ha tröttnat på den ordinarie skolmatsedeln. Handlingskraften är det definitivt inget fel på, de kavlade upp ärmarna och plitade ned en kravlista, riktad till kommunledningen. Under överskriften "Mera mat, moderaterna" framför de krav på "Billys pan-pizza och Dagobert-mackor, ni vet dem med en massa god fyllning i. Och dessa läckerheter ska inte bara serveras vid enstaka tillfällen. Eleverna tycks resonera som så att det är lika bra att ställa rejäla krav när man ändå är i farten. Två gånger i månaden minst ska det vara pizza och smörgås på menyn, tycker de som skrivit på.

Tackar för synpunkter
Kravlistan och brevet fann sin väg i kommunens posthantering och landade på kostkontorets avdelningschefs bord. Kostchefen Bodil Gabrielsson tackar för synpunkterna och konstaterar att det är roligt med elever som engagerar sig i skolmaten. Men en kostcirkel som innefattar pizza och smörgås går hon inte med på, inte innanför skolans matsalar.
"Enligt Livsmedelsverket ska vi erbjuda er en skollunch som har en bra balans av kolhydrater, fett och protein. Kolhydrater behöver ni som byggstenar till kroppens alla celler, kolhydrater använder kroppen också som energi", skriver kostchefen. Vidare upplyser hon om att fettet fungerar som en energireserv och ger vitaminer. Protein används för att kroppen ska kunna bygga hormoner och muskler.

Pizza håller inte måttet
Pizza håller alltså inte måttet. "Pizzor har ofta högt fettinnehåll för att vara skollunch... Dagobertmackor har ofta för lite näring för att fylla en skollunch. Därför är det svårt att sätta sådan mat på skollunchen", deklarerar kostchefen.
Nåväl. Kanske kan de kreativa och handlingskraftiga eleverna hitta förslag på en gyllene medelväg? Fettsnåla pizzor eller väldigt närings­rika, rejäla smörgåsar kanske?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om