Professor Staffan Laestadius har skrivit boken som tar upp ämnet att klimatförändringarna går allt snabbare. Enligt honom stiger CO2-halten, temperaturen och havsnivån snabbare än någonsin. Användningen av fossila bränslen minskar inte.
Gåvan från föreningen är ett steg i deras arbete att försöka skynda på Bodens kommuns omställningsarbete. Naturskyddsföreningen i Boden vill att kommunen ska verka för nollutsläpp till 2030.
Våren 2016 undertecknade kommunen Borgmästaravtalet, som har två huvudinriktningar, dels minskade CO2-utsläpp kopplade till energi- och bränsleförbrukning, dels arbetet med anpassning till förändrat klimat.
Inom två år efter att avtalet undertecknats ska kommunen ha tagit fram en handlingsplan med reducerande åtgärder av koldioxidutsläpp och klimatåtgärder. Kommunen har satt upp följande övergripande mål:
* Minska utsläppen av koldioxid med minst 45 procent till 2030.
* Minska nettoutsläppen av koldioxid med minst 65 procent till 2045.
Ärendet har varit återremitterat för att förtydligas. Det står nu att målet till 2045 avser hela kommunen och inkluderar utsläppen från Bodens Energi AB:s värmeverk. Om det målet ska kunna uppnås krävas att kommunen exklusive Beab och det övriga samhället till den tidpunkten når noll utsläpp av koldioxid.
Catarina Ask (MP) tyckte att det nu tydligt framgår vad som gäller.
– Under 2019 ska det tas fram en plan för hur samhället utanför kommunorganisationen ska involveras i arbetet. Tidplanerna för åtgärderna har kompletterats.
Hon ansåg att planen kan skickas in till Bryssel. Dock sade hon att det finns en del saker som man bör uppmärksamma.
– Från basåret 2005 till 2015 har koldioxidutsläppen ökat totalt. Samtidigt har kommunorganisation fram till 2015 minskat sina utsläpp med 22 procent. Det är främst Bodenbo och kommunala fastigheter som minskat sina utsläpp. Jag tolkar det som att det är uppvärmningen som har ändrats.
Hon påpekade att fordonssidan och lokaltrafiken har ökat sina utsläpp.
– Totalt har hela kommunen ökat sina utsläpp med cirka 14 ton koldioxid. Det återstår att klara ut. Vi måste kraftigt öka våra insatser för att minska koldioxidutsläppen om vi i kommunorganisationen utom Beab ska minska utsläppen med 65 procent.
Anders Pettersson (BA) tycker snarare att kompletteringarna gör det mer otydligt, framför allt det som står om Beab:s utsläpp.
– Det är inget förtydligande, snarare har det inneburit ytterligare en komplikation hur det ska hanteras. Det blir väldigt luddigt. När vi ska fundera över vad Beab:s panna har för effekter genom att titta på klimatkompensationen. Som det är skrivet friskrivs Beab helt och hållet från de koldioxidutsläpp, som är från pannan. Samtidigt som samhället i övrigt inklusive kommunala verksamheterna ska klara miljömålen.
Han tycker att det blir konflikter i hur det här är formulerat.
– Det som ställer till det ytterligare är att det i de lokala miljömålen står att Boden ska vara fossilfritt till 2030. Det går inte heller ihop med det som är skrivet här.
Därför föreslog Anders Pettersson att formuleringen skulle strykas. Hela oppositionen ställde sig bakom det förslaget. Handlingsplanen godkändes med endast en röst övervikt, 25-24.