Slöt avtal med kommunen - sedan stängdes bankkontoret

Nordea blev Bodens kommuns nya bank vid en upphandling. Sedan kom beskedet om stängning." Flytten blev officiell efter påskriften. Det är klart det är en stor besvikelse", säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Kommunalrådet Claes Nordmark (S).

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

BODEN2018-11-05 05:00

Vid årsskiftet byter kommunen bank. Från att tidigare haft Swedbank som kommunbank så påbörjade Bodens kommuns upphandlingsenhet en ny bankupphandling som dragit ut på tiden.

– Vi har gjort om upphandlingen tre gånger för att de två första gångerna inkom både bankerna Swedbank och Nordea med anbud som hade ett antal frågetecken, säger upphandlingschefen Theresa Hägglund.

Läs mer:Arga Bodenkunder byter bank

Upphandlingsbeslutet skrevs på av henne och kommunchefen den 17 september. En månad senare skrev Norrbottens Media att Nordea skulle stänga sitt kontor i Boden. Men innan media skrev om flytten hade bankkunder fått informationen hemskickad i sina brevlådor. Bodenkontoret slås ihop med Nordea i Luleå och stängs 17 december. Bodens kommun drabbas också. Som nybliven bankkund.

– Flytten blev officiell först efter att kommunen valt att tilldela Nordea avtalet och före jag tillträdde. Givetvis känns det tråkigt när det blir så här, säger Nordmark.

Det blir en negativ reklam för kommunen att ha ett avtal med en bank som saknas på orten om man tycker det är en viktig fråga att driva för kommunmedborgarna och för ortens företag.

– Så är det. Jag har träffat Nordeas marknadsområdeschef i Luleå för att diskutera stängningen av Bodenkontoret. Vi vill ha en bank som tror så mycket på Bodens frammarsch att man har ett fysiskt kontor i Boden för alla som verkar här, säger Nordmark.

I dag kan inte kommuner ha inskrivet krav på lokal närvaro på de banker som deltar i bankupphandlingar.

– Nej, det finns ju rättspraxis. Flera kommuner har försökt lägga ett krav att man ska ha bankkontor på orten. I ett flertal fall har man fått underkänt i domstol. Det är inte ett relevant krav att ställa på ett upphandlingsmässigt sätt, säger upphandlingschefen Theresa Hägglund.

Enligt henne har Bodens kommun i dag ekonomiska transaktioner som man till "99,9 procent" sköter via internetbank eller support.

– Vår förhandlade bank sköter utbetalningar, löner och hanterar en del av kommunens placeringar. Det har man e-tjänster till så därför får vi inte kravställa att Nordea ska ha ett kontor på orten, säger upphandlingschefen.

Skälet till att Bodens tredje bank Handelsbanken inte tillfrågades att delta i upp handlingen beror på att Bodens kommun valt att göra ett avrop från ett redan klart förhandlingsunderlag från SKL ( Statens kommuner och landsting).

– SKL gör stora ramavtal som alla kommuner får nyttja där man gjort de övergripande ramarna för den här upphandlingen. Då var det Nordea och Swedbank som man gick ut och frågade. När den gäller kvalitetskriterier så båda bankerna full pott. De större bankerna har samma lösningar och är lika duktiga, säger Hägglund.

I upphandlingen var Nordea ”bara” 70 000 kronor billigare än konkurrenten Swedbank.

– Den bank som var billigast på sista raden enligt utvärderingen vann. Vi måste följa SKL-mallen, säger Hägglund.

Värdet på avtalet är 2,8 miljoner för det två-åriga avtalet inräknat med transaktionskostnader och räntor. I avtalet med Nordea är det också inskrivet två optionsår.

– Vi inleder nu ett arbete med det tydliga målet att efter de två åren få i land en upphandling med en bank som har ett kontor på plats i Boden, säger Nordmark.

Norrbottens Media har gett Nordea möjlighet till att kommentera kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om