Moster Mockis sommarcafé skapar sommarjobb i byn

Byns ungdomar sommarjobbar i MocktrÀsk, genom att driva Moster Mockis sommarcafé i BygdegÄrden. " Det Àr skönt att det Àr nÀra hit och det Àr kul att baka", sÀger bybon Alvina Jakobsson,15.

MockisgĂ€nget vestĂ„r av fr v Olivia Nyberg, Alvina Jakobsson, Johanna Önnbo och Karolina Önnbo.Saknas pĂ„ bilden gör Alfred Jakobsson och Moa Svedjeholm.

MockisgĂ€nget vestĂ„r av fr v Olivia Nyberg, Alvina Jakobsson, Johanna Önnbo och Karolina Önnbo.Saknas pĂ„ bilden gör Alfred Jakobsson och Moa Svedjeholm.

Foto: Lena Leffler

Boden2022-07-31 10:00

Moster Mockis sommarcafĂ© har tidigare drivits av andra ungdomar men haft ett uppehĂ„ll.  Det öppnade 13 juli och hĂ„ller öppet till sista juli. BygdegĂ„rden ligger vĂ€ldigt vackert till och har tidigare varit skola. Det mĂ€rks inte minst pĂ„ inredningen inne i huset med gamla planscher och klasskort.

– Besökare som kommer hit tycker det Ă€r en mysig miljö att fika pĂ„, sĂ€ger Karolina Önnbo.

Karolina Önnbo,16, börjar pĂ„ BjörknĂ€sgymnasiet till hösten. " Jag kommer att gĂ„ pĂ„ estetiska programmet."
Karolina Önnbo,16, börjar pĂ„ BjörknĂ€sgymnasiet till hösten. " Jag kommer att gĂ„ pĂ„ estetiska programmet."

De sex ungdomarna tycker det Àr smidigt att ha sommarjobbet i byn.

– Vi har timlön frĂ„n Bodens kommun och Ă€r hĂ€r tidigt pĂ„ morgonen och förbereder.  Cafeet öppnar klockan elva. 

Fullt fart i köket. GÀnget med sex sommarjobbare delar pÄ arbetsuppgifterna och kommer överens om vad var en ska göra i sommarcafeet.
Fullt fart i köket. GÀnget med sex sommarjobbare delar pÄ arbetsuppgifterna och kommer överens om vad var en ska göra i sommarcafeet.

Det Àr Karolina som fÄr prata för de andra som har fullt upp i köket.

– Idag gör vi rabarberpaj, förbereder smörgĂ„sar och plocka fram vĂ„rt fikabröd. Vi bakar nĂ€r de behövs, antingen hĂ€r eller hemma. Det varierar, sĂ€ger hon.

– Vi har fĂ„tt beröm för matbrödet och folk har velat ha receptet, sĂ€ger systern Johanna Önnbo.

Johanna Önnbo, gör i ordning en brödsats som ska jĂ€sa under natten. Bröddegen bakas sedan hemma hos sommarjobbarna innan de kommer till bygdegĂ„rden nĂ€sta morgon. " VĂ„ra gĂ€ster fĂ„r alltid fĂ€rskt bröd till smörgĂ„sarna vi serverar."
Johanna Önnbo, gör i ordning en brödsats som ska jĂ€sa under natten. Bröddegen bakas sedan hemma hos sommarjobbarna innan de kommer till bygdegĂ„rden nĂ€sta morgon. " VĂ„ra gĂ€ster fĂ„r alltid fĂ€rskt bröd till smörgĂ„sarna vi serverar."

Ingredienserna köper MocktrÀsks bygdeförening och upplÄter lokalen.

– Det bĂ€sta med att driva ett cafĂ© Ă€r att vi fĂ„r sköta all planering sjĂ€lva. Vi lĂ€gger ut arbetsuppgifter till alla. Det Ă€r ocksĂ„ roligt att trĂ€ffa kunderna och se att de Ă€r nöjda, sĂ€ger Karolina Önnbo.

 Sista serveringen sker i helgen.

– Fast det regnade i onsdags sĂ„ kom mĂ„nga kunder. En dag nĂ€r det var jĂ€ttefint sĂ„ fick vi bĂ€ra ut alla bord utomhus. SĂ„ folk har hittat hit verkar det som vilket kĂ€nns jĂ€ttekul, sĂ€ger Karolina Önnbo.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!