Nämnden står inför ett minusresultat vid årets slut som uppgår till 42 miljoner kronor.
Nämnder och styrelser, som går back, ska till kommunstyrelsen i september redovisa åtgärder för att få en ekonomi i balans.
I veckan fick ledamöterna i socialnämnden information om eventuella åtgärder och konsekvenser, men politikerna fattade inga beslut om åtgärder. Den svåra uppgiften lämnas till efter valet.
Kommunen tvingas på grund av platsbrist inom äldreomsorgen betala till Region Norrbotten när patienter som är utskrivningsklara måste ligga kvar på sjukhuset. Därför har socialnämnden de senaste tre åren utökat äldreboendeplatser, främst korttidsplatser.
I samband med att beslut om boende enligt LSS ökade drastiskt inrättades också en ny servicebostad.
Sammanlagt kostar dessa satsningar i år 16,7 miljoner kronor. Problemet är att verksamheterna fortfarande är ofinansierade.
Utöver det bidrar bland annat övertid, betalningsansvar till regionen, ökat försörjningsstöd samt placeringar i familjehem och på HVB till underskottet 2018.
Dessutom byggs nu ett nytt äldreboende. Det ersätter Midgårdarna, men innebär också en utökning med 70 nya äldreboendeplatser. Dessa är också ofinansierade.
Socialnämndens ordförande BéatriceÖman (S), begärde i fullmäktige i juni att nämnden skulle få pengar till de ofinansierade verksamheterna.
Inge Andersson, kommunalråd, yrkade på avslag, och fick majoriteten med sig med två rösters övervikt. Det var partierna M, SD, MP, C, KD och SJVP (Sjukvårdspartiet reds. anm.) tillsammans med Anders Pettersson som rösta nej.
BéatriceÖman var mycket tydlig och sa att nämnden inte kan driva dessa verksamheter utan att få pengar till driften.
– Socialnämnden har blivit lovad pengar, men några medel kommer aldrig, sade hon.
Förutom att nämnden också har sparkrav på sig kommande tre år försvinner dessutom statsbidraget för utökad personalbemanning inom äldrevården.
Det här innebär att kostnaden för de ofinansierade verksamheterna totalt uppgår till 65 miljoner kronor 2020.
Eventuella åtgärder som politikerna fick information om och som är möjliga att vidta är att man stänger alla platser man öppnat och att de 70 nya äldreboendeplaster blir föremål för verksamhetsövergång.
Konsekvenser och risker för brukarna blir försämrad patientsäkerhet, sämre kvalitet på insatserna även för barn och unga samt brister i rättssäkerhet.
Dessutom blir det brist på äldreboendeplatser, vilket medför ökade kostnader för hemtjänsten, vitesförelägganden och betalningsansvar till sjukhuset. Personalen får sämre arbetsmiljö och införandet av heltider försvåras kraftigt.